Reactie Raad van Bestuur HWW Zorg op bevel IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 2 juli 2010 onaangekondigde inspectiebezoeken gebracht aan verpleeghuis Houtwijk en verpleeghuis De Schildershoek. Beide locaties maken deel uit van HWW Zorg. Dit bezoek is verricht naar aanleiding van het incident dat op 23 juni 2010 is gemeld door HWW Zorg bij de inspecteur. Dit incident vond plaats in verpleeghuis Houtwijk en betrof het uit het raam stappen van een bewoner op een gesloten psychogeriatrische afdeling. Gelukkig is er bij dit incident geen letsel opgetreden bij betreffende bewoner.

Ten aanzien van de situatie in Verpleeghuis Houtwijk constateert de Inspectie dat aldaar inmiddels wordt voldaan aan de gestelde veiligheidseisen dan wel dat voldoende actie is genomen om de situatie op zo spoedig mogelijke termijn in orde te brengen: “Het recente incident met een bewoner heeft er uiteindelijk toe geleid dat ook op deze locatie maatregelen zijn/worden getroffen om een veilige fysieke omgeving voor de psychogeriatrische bewoners te bewerkstelligen.”
In Verpleeghuis De Schildershoek heeft de Inspectie daarentegen geconstateerd dat er een gevaarlijke situatie bestond in de rokershuiskamer op afdeling Breughel op de eerste verdieping en dat deze is blijven bestaan, ondanks de door de inspectie gevraagde nadrukkelijke aandacht hiervoor.

De Inspectie heeft naar aanleiding hiervan het bevel gegeven om per direct de volgende maatregelen te nemen:
-          al het hang- en sluitwerk op de psychogeriatrische afdelingen van alle locaties van HWW Zorg dient voor 20.00 uur op 2 juli 2010 te zijn gecontroleerd op veilig en goed functioneren.
-          Al het personeel (inclusief evt. flexwerkers en uitzendkrachten) dient instructie te ontvangen voor 20.00 uur op 2 juli 2010 over hoe te handelen met het open zetten van ramen en deuren, rekening houdend met de veiligheid van de bewoners.
-          Gezien de te verwachten warmte in de komende week, dient alles in het werk gesteld te worden om het klimaat binnen de locaties te beheersen.
-          De Raad van Bestuur van HWW Zorg zal op maandag 5 juli 2010 over de genomen maatregelen rapporteren aan de Inspecteur Generaal van de inspectie per e-mail.

De Raad van Bestuur van HWWZorg betreurt zeer dat ondanks de grote inzet toch dit specifieke risico onvoldoende is aangepakt en realiseert zich terdege dat de uitvoering van het Plan van Aanpak (maart 2010) een forse inspanning is, dat op heel veel gebieden aan verbetering wordt gewerkt en dat het moeilijk is alle punten tijdig tot goed resultaat te brengen. Dat een risico waar de inspectie al op had gewezen onvoldoende opgepakt is, neemt het bestuur zeer ter harte en zij erkent de noodzaak van het bevel. Op de dag van constatering zijn de
maatregelen geformuleerd in het bevel met de grootst mogelijke inzet geheel opgevolgd.

De Raad van Bestuur zal met grote alertheid en met blijvende openheid naar inspectie, clienten, familie, medewerkers en andere zorgaanbieders verder werken aan de uitvoering van het Plan van Aanpak, om alle geconstateerde risico’s te beheersen. De Raad van Bestuur zal alles doen om zijn verantwoordelijkheid voor
goede zorg waar te maken en weet zich hierbij gesteund door de grote inzet en betrokkenheid van de medewerkers van HWWZorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen