Nieuw pijnprotocol voor kankerpatiënten

Kankerpatienten in het Erasmus MC hebben sinds kort baat bij een nieuwe manier om pijn in kaart te brengen en te behandelen. Het oncologische pijnprotocol zal worden toegepast door afdelingen op verschillende locaties in het Erasmus MC. Het pijnprotocol is mede mogelijk gemaakt door steun van het ministerie van VWS. Het Nieuw pijnprois een van de initiatieven in een offensief tegen pijn bij kankerpatienten.

Expertise
Het protocol biedt artsen houvast bij het herkennen van pijn bij patienten. Die kunnen dan tijdig de expertise van specialisten inschakelen. Wetenschappelijk onderzoeker Wendy Oldenmenger van de afdeling Interne Oncologie: “We zijn met het pijnprotocol gestart op de poliklinieken van een aantal afdelingen, door patienten te vragen of ze pijn hebben. Dat levert scores op. De arts kan op basis van die cijfers de pijn beter inschatten, waarna behandeling kan worden toegepast volgens het pijnprotocol.”

Bijscholen
Het implementeren van het protocol is een doel op zich, legt Oldenmenger uit: “Nu moeten we het pijnprotocol breed introduceren en afdelingen gaan bijscholen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat bij alle oncologische patienten pijn wordt geregistreerd en ze worden behandeld volgens het protocol. Het is leuk om te zien dat ons protocol niet alleen intern, maar ook buiten het Erasmus MC als voorbeeld wordt gebruikt.”

Recente artikelen