Pokerverslaving zeer beperkt

Array

In opdracht van het College van toezicht op de kansspelen is door het Instituut voor Verslavings Onderzoek (IVO) te Rotterdam onderzoek gedaan naar pokerverslaving. De belangrijkste bevindingen van het rapport. De kaarten op tafel zijn als volgt:

“De resultaten maken duidelijk dat poker theoretisch gezien een aantal kenmerken heeft van een potentieel verslavend kansspel en derhalve excessief speelgedrag zou kunnen uitlokken wat op termijn tot problemen zou kunnen leiden. In de praktijk blijkt het verslavingsrisico echter klein. De groep pokerverslaafden is, zeker gezien het grote aantal spelers, beperkt en de gerapporteerde kansspelproblemen blijken meestal primair samen te hangen met andere kansspelen, met name met het spelen op kansspelautomaten. Voor zover problemen met poker worden gerapporteerd, blijken deze vooral samen te hangen met het spelen van online poker (in tegenstelling tot offline poker bijvoorbeeld met vrienden thuis). Dit hangt mogelijk samen met het ontbreken
van fysieke sociale controle en andere (formele) preventieprocedures bij online poker. Het aantal kansspelverslaafden bij wie online poker een rol speelt is klein, al lijkt het de laatste jaren wel iets te zijn gestegen. Er zijn geen signalen dat de reguliere verslavingszorg niet op een adequate wijze met deze stijging om zou kunnen gaan. Door het ontbreken van een specifieke registratie van de aard van kansspelproblemen is het niet mogelijk uitspraken te doen over het exacte aantal pokerverslaafden in de verslavingszorg. Duidelijk is wel dat er zich bij de verslavingszorg tot nu toe nog geen grote aantallen pokerverslaafden hebben gemeld en dat er onder de huidige omstandigheden geen reden is te verwachten dat daar in de nabije toekomst verandering in komt.

De populariteit van poker is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit hangt samen met de gestegen aandacht voor poker op de televisie en de opkomst van het internet waardoor het mogelijk is op elk moment online poker te spelen. Poker is volgens jurisprudentie van de Hoge Raad een kansspel en valt daarmee binnen de Wet op de kansspelen, al kennen de in Nederland populaire vormen van poker wel een behendigheidselement. Poker is vooral populair onder jonge mannen. Met de groeiende populariteit van poker nam ook de bezorgdheid toe voor eventuele negatieve gevolgen van poker zoals excessief pokerspelen en pokerverslaving. Doel van het huidige onderzoek was na te gaan in hoeverre deze bezorgdheid gegrond is. Met behulp van zowel kwalitatieve (interviews met sleutelfiguren) als kwantitatieve (survey onder een steekproef van de Nederlandse bevolking) onderzoeksmethoden is nagegaan of pokerverslaving bestaat, en zo ja, wat de aard, ernst en omvang van het probleem in Nederland is.”

In de uitkomst van dit onderzoek dat offline poker in Nederland een beperkt verslavingsrisico kent, ziet het College aanleiding om de eerder in juni 2007 naar aanleiding van het onderzoek naar de deelname aan poker in Nederland aan de Minister van Justitie gegeven suggestie te herhalen, om de wenselijkheid en de mogelijkheid te bezien om poker onder dezelfde regels te brengen als bingo, om tegemoet te komen aan de vraag naar legaal pokeren met kleine inzetten.

Voor wat betreft het iets grotere risico inzake verslaving dat zich bij het nu illegale online poker voordoet, herhaalt het College de noodzaak van een gereguleerd aanbod van online kansspelen in Nederland. Alsdan zullen immers adequate instrumenten (deelnamebeperking, uitsluiting, bestedingslimieten e.d.) voorhanden zijn om de deelname aan online kansspelen te monitoren en een actief en effectief preventiebeleid kansspelverslaving te voeren.

Het rapport “De kaarten op tafel” is te vinden op de website van het College www.toezichtkansspelen.nl of via de volgende link: De kaarten op tafel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen