Ziekenhuizen boeken voortgang met veiligheidsmanagementsysteem

Ziekenhuizen maken vaart met het verbeteren van de veiligheid en het invoeren van het veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Ze zijn echter nog onvoldoende gericht op een systematische beheersing van risico’s. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verwacht dat de ziekenhuizen de vereiste certificering of accreditatie voor hun VMS in 2012 zullen halen. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van de IGZ naar de voortgang van de implementatie van het VMS.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar beoordeelde de IGZ in hoeverre ziekenhuizen op schema liggen met de invoering van het VMS om in 2012 gecertificeerd of geaccrediteerd te kunnen worden. Alle onderzochte ziekenhuizen hadden de implementatie hoog op de agenda staan. Zij hebben tot nu toe onderdelen van het VMS gekozen die gemakkelijk zijn in te voeren en voornamelijk bestaan uit ‘instrumenten’. Het veilig melden, meestal ondersteund door een faciliteit op het intranet, is uitgebreider ingevoerd dan volgens de verplichting nodig was. Dat geldt ook voor de aanpak van hoogrisico thema’s.

Meer aandacht nodig voor prospectieve risicoanalyses
De moeilijker onderdelen van het VMS lopen echter achter. Dat geldt bijvoorbeeld voor prospectieve risicoanalyses en het omzetten van gevonden tekortkomingen in verbeteringen. De meeste onderzochte ziekenhuizen komen daar nog niet voldoende aan toe. Als ziekenhuizen dit punt niet voortvarend oppakken komend jaar, dan kan certificering of accreditatie in het gedrang komen.

De patientenparticipatie, in het bijzonder van de clientenraad, blijft achter. Datzelfde geldt voor het bevorderen van de deskundigheid van medewerkers op het gebied van patientveiligheid. De inspectie raadt ziekenhuizen aan om aandacht te schenken aan deze twee onderwerpen.

Vervolg
De IGZ ziet geen noodzaak om nu speciale maatregelen te vragen van de ziekenhuizen. Toch adviseert de inspectie alle ziekenhuizen om zich te spiegelen aan de bevindingen van het onderzoek om hiermee hun aanpak zo nodig aan te passen. In 2011 doet de inspectie weer onderzoek naar de voortgang bij de invoering van het VMS.

Betrokkenheid leiding positief
Uit het onderzoek blijkt een grote betrokkenheid van de Raad van Bestuur en het management bij patientveiligheid. Dit commitment vanuit het hogere management is van groot belang voor het draagvlak binnen het ziekenhuis en draagt bij aan de interne motivatie.

Meer informatie

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen