Harde afspraken zoutreductie nodig

Array

Minister Klink (Volksgezondheid) heeft de levensmiddelenindustrie opgeroepen harder aan zoutreductie te werken. Enkel oproepen heeft volgens de Consumentenbond geen zin, harde afspraken zijn nu nodig.

In landen als Groot-Brittannie en Finland blijkt dat concrete afspraken of wettelijke maatregelen veel beter werken dan de zelfregulering in Nederland. Ondanks jarenlange pleidooien van de Consumentenbond en de Hartstichting heeft alleen de broodsector concrete resultaten geboekt met zoutreductie. De bakkerijsector heeft het Ministerie zelf gevraagd om wettelijke beperkingen aan de hoeveelheid zout in brood te stellen, en dat werkt! In de meeste andere productgroepen is de hoeveelheid zout juist gestegen, zo blijkt uit onderzoek van de bond in oktober 2009.

Hartinfarcten en beroertes
De overheid roept bedrijven al jaren op om vrijwillig het gehalte aan overtollig zout in producten te verlagen. Zonder dat consumenten dit weten, zit er onnodig veel zout in producten, wat jaarlijks duizenden hartinfarcten en beroertes met fatale afloop veroorzaakt. Met zijn oproep reageerde minister Klink op de resultaten van een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit op 9 juli 2010.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen