UMC St Radboud doet nog zeker 4 jaar onderzoek bij Vierdaagsewandelaars

Array

Al drie jaar doet inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman van het UMC St Radboud met haar team onderzoek naar het effect van zware fysieke inspanning onder wandelaars van de Vierdaagse. Voor beide organisaties hét moment om de samenwerking officieel te bekrachtigen en een overeenkomst te tekenen. Ook de komende vier jaar verbindt het UMC St Radboud zich aan de Vierdaagse met wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoeksteam van Maria Hopman heeft voor de 94ste Vierdaagse twee onderzoeken in voorbereiding. Als de temperatuur boven de 25C stijgt, doet het team onderzoek naar de fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren.
Blijft de temperatuur onder de 25C, dan richt het onderzoek zich op wandelaars met cardiologische aandoeningen. In de dagen voor de Vierdaagse wordt de definitieve keuze voor het onderzoek bekend gemaakt.

De onderzoeksresultaten van de afgelopen drie jaar zijn inmiddels gebundeld. Maria Hopman licht de meest opvallende resultaten toe: ‘We zien duidelijk dat de allereerste wandeldag de grootste fysiologische veranderingen teweeg brengt. Met andere woorden, de eerste wandeldag is het meest uitdagend voor het lichaam. Daarom is het extra van belang om op dag één extra te drinken, ook na afloop van de wandeletappe. Een ander opvallend verschijnsel is dat mannen vaker uitdrogen dan vrouwen. Voor hen is het dus belangrijk om extra te drinken. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht, die eveneens een extra risico hebben op uitdroging. Sowieso geldt dat we wandelaars aanraden om nooit minder te drinken dan twee liter tijdens het wandelen van een etappe.’

Met de wetenschappelijke kennis die wordt opgedaan, adviseert het UMC St Radboud de Vierdaagse organisatie de komende jaren ook nader op het gebied van sport en gezondheid.

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen