Patiëntenorganisaties leveren ideeën aan informateurs

Array

Een nieuw kabinet moet hoe dan ook bezuinigen. Patienten- en gehandicaptenorganisaties vrezen echter dat dit met de botte bijl gaat gebeuren. Daarom hebben de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) de informateurs vandaag voorstellen gestuurd voor ‘intelligent bezuinigen’.

De twee koepelorganisaties, waarbij ruim 200 organisaties van chronisch zieken en gehandicapten zijn aangesloten, hebben voorstellen ontwikkeld die besparingen opleveren en tegelijkertijd ook goed zijn voor de zelfredzaamheid en participatie van mensen met een beperking.

Vermindering bureaucratie
Eén van de voorstellen betreft het versterken van de eigen regie van clienten in de langdurige zorg en het tegengaan van bureaucratie. Dit levert forse besparingen op en bevordert tevens de zelfredzaamheid van clienten. Ook het verminderen van loketten en het invoeren van integrale indicatiestelling is zowel goed voor de client als voor de schatkist.

Effectievere zorg
De organisaties waarschuwen ervoor dat bezuinigingen in samenhang moeten worden bekeken. Ondoordacht schrappen op het ene vlak leidt vaak tot kostenverhogingen elders. Zo kan het verliezen van een paar uur begeleiding bijvoorbeeld het zelfstandig wonen in gevaar brengen. Bezuinigingen moeten ook niet worden gezocht in het steeds verder bezuinigen op het basispakket en het verhogen van eigen bijdragen. Dit treft chronisch zieken onevenredig hard.

Volgens de beide organisaties kan er nog veel bezuinigd worden door de zorg effectiever in te richten. Er kan flink worden gesneden in vermijdbare uitgaven die in de zorg nog altijd aan de orde van de dag zijn.

Meedoen
Verder wijzen de NPCF en de CG-Raad erop dat goede zorg ook een bron van welvaart is. Het helpt mensen om zo gewoon mogelijk te functioneren en om aan de maatschappij te kunnen meedoen. De zorg toegankelijk en betaalbaar houden is dus ook economisch gezien belangrijk.

De organisaties pleiten ervoor dat een nieuw kabinet ‘meedoen’ als motto kiest. Veel te veel mensen met een beperking staan aan de kant en nemen niet deel aan het arbeidsproces. Dit is onverantwoord ook gezien de voortgaande vergrijzing.

Kernpunten voor zorgbeleid

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen