Wij kennen elkaars ketenzorginitiatieven niet

In hoeverre communiceren ketenzorgprogramma’s en ROS-sen landelijk met elkaar zodat een optimale kruisbestuiving plaats kan vinden? Hoe vindt die uitwisseling plaats?

Hebben wij niet gezamenlijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid om doelmatig met beschikbare middelen om te gaan? En is het dan niet ontzettend jammer als telkens blijkt dat men op veel plaatsen het wiel opnieuw aan het uitvinden is? Met deze woorden begint Susan van den Bergh haar mail, waarin zij pleit voor meer uitwisseling van ketenzorg ervaringen. Van den Bergh is medisch coördinator van het HACA, dat is een platform voor overleg tussen Eindhovense huisartsen (HA) en specialisten van het Catharina ziekenhuis (CA) aldaar. In vakjargon: het HACA is een medisch coördinatiecentren (MCC).

Van den Bergh vervolgt haar mail alsvolgt: Zo hebben wij in Zuidoost Brabant al jaren een goede regionale samenwerking. Met alle betrokken partijen, georganiseerd vanuit de transmurale centra. En ontwikkelen wij Regionale Transmurale Afspraken op diverse thema’s met alle betrokken beroepsgroepen. Dit zijn soms korte, soms lange trajecten waar veel professionals tijd en energie in stoppen. Deze afspraken/producten zijn allemaal openbaar en inzichtelijk via de websites van de transmurale centra in deze regio. In ons geval via www.cze.nl/haca

Ook met de lokale ROS vindt hierover afstemming en uitwisseling plaats. Dit gebeurt bij alle transmurale- medisch coördinerend centra in den lande. Deze delen hun producten via een gezamenlijke website vanuit het landelijke netwerk (www.fmcc.nl) Zo kun je bij elk nieuw thema optimaal gebruik maken van alle ontwikkeltrajecten uit den lande, en ben je vaak in een paar sessies met de betrokken partijen klaar. Als ik bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde Eerstelijn (LVG) regelmatig lees over projecten, lijkt het alsof zij niet op de hoogte zijn van soortgelijke projecten in andere regio’s. Dat verwondert mij. Verbinding van de ROS-sen, MCC’s  en andere lokale samenwerkingspartners, en tussen de ROS-sen onderling zou dit moeten voorkomen.

Tot zover dit bericht. lezer, als u ideeen heeft voor meer samenwerking tussen transmurale platforms, ROS’sen, Medische Coördinatiecentra, bureaumedewerkers van zorggroepen en andere ondersteuners van ketenzorg-innovaties, stuur uw mail dan een  naar [email protected]?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen