Nu een depressie, later dement?

Ziet u het leven momenteel door een iets minder roze bril, dan bestaat ook de kans dat u op latere leeftijd dement wordt.
“Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat wie eerder een depressie doormaakte, meer kans heeft om op latere leeftijd dement te worden. Twee onafhankelijke studies wijzen op een link tussen beide ziekteverschijnselen. Ze beweren echter niet dat dementie een logisch gevolg zou zijn van wie ooit een depressie had. De resultaten van de studie staan in het Amerikaanse blad Neurology.

Ontstekingen van het hersenweefsel en een verhoogde aanmaak van bepaalde proteïnen bij een depressie kunnen redenen zijn waarom mensen in een later stadium sneller dement worden. Levensstijl, hersenactiviteit en het sociaal leven van een persoon zijn andere factoren die het proces naar dementie kunnen versnellen. De onderzoekers bevestigen meer tijd nodig te hebben om de link tussen depressie en dementie te verklaren maar dat er één is staat vrijwel vast.

“]

Bron: GezondheidsNet.be
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen