Medische werkwijze voor asielzoekers gewijzigd

Array

Sinds juli 2010 geldt er een vernieuwde asielprocedure. Asielzoekers krijgen te maken met een voorbereidingsperiode en met een onderzoek naar medische beperkingen.

Voorbereidingsperiode
Asielzoekers krijgen nu een rust- en voorbereidingperiode van 8 werkdagen. Gedurende deze tijd verblijven asielzoekers in een aparte opvanglocatie, de Proces Opvang Locatie (POL). Huisartsen die gecontracteerd zijn door Gezondheidscentrum Asielzoekers zullen daar de medische zorg bieden.

Medische beperkingen
Alle nieuwe asielzoekers krijgen vóórdat hun asielprocedure aanvangt te maken met het ingevoerde IND Medisch Advies Horen en Beslissen. Het doel hiervan is uitspraak te doen over medische (ook psychische en psychiatrische) beperkingen van de asielzoeker voor het horen en beslissen.

Indien nodig kunnen speciaal getrainde mensen ingezet worden voor het horen van getraumatiseerde asielzoekers. Eventuele beperkingen van asielzoekers worden meegewogen in de beslissing. Deze werkwijze moet leiden tot een betere kwaliteit van de beslissingen van de IND en tot minder herhaalde asielaanvragen.

De uitvoering van het Medisch Advies Horen en Beslissen komt te liggen bij Medifirst. Dit is een onafhankelijke medisch adviesorganisatie die het onderzoek met verpleegkundige en medisch adviseurs uitvoert. Indien geïndiceerd zal Medifirst haar bevindingen kortsluiten met het GCA als curatieve aandacht nodig is.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen