Aids Fonds ondertekent Verklaring van Wenen

Array

25.000 deelnemers aan de Internationale Aids Conferentie in Wenen protesteren tegen verspilde miljarden bij wereldwijde vervolging van drugsgebruikers
De Internationale Aids Conferentie in Wenen, die aanstaande zondag begint, wil dat er een eind komt aan de criminalisering van drugsgebruik. De organisatie roept de 25.000 deelnemers op een handtekening te zetten onder wat de Verklaring van Wenen wordt genoemd (Vienna Declaration). Het Aids Fonds heeft besloten medeondertekenaar te worden. Het is hoog tijd voor een krachtig signaal naar de Verenigde Naties dat de oorlog tegen drugs nooit heeft gewerkt en dat de miljarden euros die verspild zijn alleen maar hebben gezorgd voor een toename van het aantal hiv-infecties, aldus het Aids Fonds. De Verklaring van Wenen is ook ondertekend door Prof. Franoise Barr-Sinoussi. Zij kreeg in 2008 de Nobelprijs voor het ontdekken van het hiv-virus als veroorzaker van aids. Ook drie voormalige Zuid-Amerikaanse presidenten hebben de oorlog tegen drugs als zinloos bestempeld.

Miljarden verspild
De Verklaring van Wenen (zie www.viennadeclaration.com) stelt vast dat jarenlange strafrechtelijke vervolgingen van drugsgebruik nutteloos zijn geweest. Jaarlijks worden er vele miljarden gestoken in de strijd tegen drugs, terwijl er geen bewijs is dat dit heeft geleid tot een afname van drugsgebruik. Internationaal onderzoek toont aan dat de prijzen van drugs de laatste jaren gelijk zijn gebleven en in sommige regios zelfs zijn gedaald. De drempel om aan drugs te komen, is dus niet verhoogd. Volgens de Verenigde Naties wordt er nog elk jaar voor 320 miljard dollar aan drugs verkocht. Voormalig presidenten Fernando Henrique Cardoso (Brazili), Ernesto Zedillo (Mexico) en Csar Gaviria (Colombia) kondigden dinsdag aan dat ze achter de Verklaring van Wenen staan. De oorlog tegen drugs is mislukt, zeggen zij.

Averechts effect
De vele miljarden die in de strijd tegen drugs zijn genvesteerd hebben alleen maar een averechts effect gehad. Door drugs te verbieden, hebben regeringen grote aantallen drugsgebruikers ondergronds gedreven en ze onbereikbaar gemaakt voor de aidsbestrijding. De Verklaring van Wenen pleit voor een realistische benadering van drugshandel en -gebruik in plaats van de ideologische, maar niet haalbare benadering om drugshandel de wereld uit te krijgen. De verspilde miljarden kunnen veel beter worden aangewend voor alternatieven waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de schade van drugs, voor zowel de gebruiker als zijn omgeving, beperken. Harm Reduction wordt dit ook wel genoemd. Nederland is al jaren voortrekker op dit gebied, met onder meer spuitomruil-programmas en de verstrekking van opiaatvervangende middelen, zoals methadon. Op die manier heeft Nederland het aantal nieuwe hiv-infecties onder drugsgebruikers weten terug te brengen tot praktisch nul.

Internationale Aids Conferentie

Van 18 tot en met 23 juli vindt in Wenen de 18e Internationale Aids Conferentie plaats. Deze belangrijke conferentie die zon 25.000 wetenschappers, beleidsmakers, artsen, verpleegkundigen en aidsactivisten bij elkaar brengt, wordt eens in de twee jaar gehouden. Er zijn dit jaar weer hooggeplaatste personen aanwezig, waaronder Aaron Motsoaledi (minister van gezondheid van Zuid-Afrika), Heinz Fischer (de president van Oostenrijk), Mette-Marit (Kroonprinses van Noorwegen), Sandra Roelofs (presidentsvrouw Georgi), voormalig VS-president Bill Clinton en zakenmensen als Bill Gates, Kenneth Cole en Bill Roedy (MTV). Zangeres Annie Lennox treedt op tijdens een demonstratie door de straten van Wenen.

Rights here, Right now

Het thema van de conferentie is Rights here, Right now. Er is dus gekozen voor een focus op de mensenrechten van kwetsbare groepen. Het Aids Fonds richt onder andere haar beleid op groepen als drugsgebruikers, sekswerkers en homomannen. Om de aidsepidemie onder controle te krijgen, is het cruciaal dat deze kwetsbare groepen worden erkend en een plek krijgen in de aidsbestrijding. Onlangs nog heeft het Aids Fonds geld vrijgemaakt om hiv te voorkomen bij drugsgebruikers in Indonesi, Thailand, China, Nepal en Zuid-Afrika.

13 miljoen injecterende drugsgebruikers
Wereldwijd zijn er meer dan 13 miljoen injecterende drugsgebruikers. Het betreft vooral jonge mensen. In Oost-Europa en Centraal-Azi gaat het bij 80 procent van alle hiv-genfecteerden om mensen die drugs spuiten. In veel landen worden drugsgebruikers nog steeds zwaar onderdrukt. Ze moeten verplicht afkicken, hebben geen rechten en in het ergste geval worden ze mishandeld, komen ze in de gevangenis of worden ze gexecuteerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen