Bisschop Hurkmans brengt bezoek aan nieuwe ziekenhuis Home

Op maandag 12 juli bracht bisschop Hurkmans van Den Bosch een bezoek aan de nieuwbouwlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij werd hartelijk welkom geheten door Willy Spaan en Peter de Kubber, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur.

In zijn welkomstwoord benadrukte Willy Spaan, dat het ziekenhuis gastvrijheid en aandacht voor de patienten en bezoekers erg belangrijk vindt. “Daarbij besteden wij niet alleen aandacht aan het lichaam, maar ook aan de geest. Onze drie geestelijk verzorgers, weten als geen ander dat de mens in zaken van geboorte en dood, gezondheid en ziekte extra sensitief is voor de diepten en grenzen van het bestaan en het geloof. Daarom komt in het nieuwe ziekenhuis ook een kapel, een stiltecentrum voor een ieder die troost en bemoediging zoekt”.

Christelijke traditie
Tijdens de rondleiding in het nieuwe ziekenhuis bracht de bisschop ook een bezoek aan de kapel. De kapel is geen interreligieuze ruimte, maar staat in de christelijke traditie. Zo is onder meer een glas-in-lood-kunstwerk aangekocht van de bekende Bossche kunstenaar Marius de Leeuw. ‘De schepping van de aarde’ is een groot gebrandschilderd raam gemaakt voor de inmiddels afgebroken kapel van het voormalige Carolusziekenhuis op de Bloemenkamp. Na omzwervingen in onder andere de Reginakerk in Boxtel zal het deel uitmaken van de nieuwe kapel. De Stichting Vrienden van de Kapel werft fondsen voor de realisatie van de kapel en de restauratie van het raam.

Maria
In de kapel komt een aparte Mariakapel. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat via het parochiebestuur de broederschap vragen ná mei 2011 het beeld van de Zoete Moeder van de Broederschap voor één dag over te brengen naar deze Mariakapel als onderdeel van de inzegeningsactivititeiten.  Dit zou een jaarlijks ritueel kunnen worden als gebaar van betrokkenheid vanuit de R.K. gemeenschap bij de patienten van het ziekenhuis voor wie soms geen andere hoop of troost is. Op 27 april 2011 verhuizen de klinische patienten naar het nieuwe gebouw.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen