MSD: Alle fatsoensnormen voorbij

Array

Vanochtend schoot een persbericht van Schering Plough – MSD mij in het verkeerde keelgat. Hoe kan een bedrijf dat vorige week meldde 2175 mensen op straat te gaan zetten, vandaag -een dag dat diezelfde medewerkers actievoeren tegen hun ontslag in Den Haag- een “feelgood” verhaal eruit doen over producten die juist in de Osse fabriek , voorheen Organon, zijn ontwikkeld en worden geproduceerd. Een verhaal over anticonceptie waarvan de bakermat juist in het Osse ligt.  Ik heb het bericht geweigerd omdat ik dit zeer onethisch vind. Jammer dat MSD bij gezondheidskrant.nl wel aandacht kreeg. En niet netjes dat het bedrijf dit bericht vandaag verstuurd zonder dat er bijstaat dat het een bericht van MSD is. Voor mij was dit de druppel…….

In mijn ogen komt MSD er de afgelopen weken toch al genadig af in de pers. De media blijft maar stug schrijven over Organon die mensen ontslaat, Organon dit, Organon dat. Maar het is MSD ,die uit pure hebzucht en winstbejag, meer dan 2000 mensen van een financieel gezonde vestiging op straat zet en zonder scrupules persberichten over de net geroofde juwelen verspreid. MSD blijft teveel buiten schot en loopt weinig averij op aan het imago en kan desgewenst gebruikmaken van minder besmeurde namen zoals Schering Plough.

Organon, voor 11 miljard gekocht door Schering Plough, met 25 miljoen innovatiesubsidie een fabriek gebouwd voor productie voor de Amerikaanse Markt. Een “FDA approved” fabriek voornamelijk gefinancierd door de Nederlandse overheid. MSD kocht de lucratieve farmaceut Schering Plough voor 41 miljard met veel nieuwe middelen in de pipe-line. Zij zagen de deal. 41 Miljoen: zij de patenten, de knowhow en technologie en de Nederlandse overheid de werkelozen. Een extra kostenpost voor deze regering, die met een forse innovatiesubsidie vele werklozen wilde voorkomen. Ik ben benieuwd of het nog steeds zo lucratief is om naar de VS uit te wijken als MSD de subsidies zou moeten terug betalen en moet opdraaien voor de ww-uitkeringen. Ik hoop dat we een UWV hebben,  die  het lef heeft geen toestemming te geven voor het ontslag van de medewerkers in Oss. Want de economische dringende reden moet ik nog zien. Organon is en blijft nog steeds een lucratieve vestiging. Veel mensen werken al tientallen jaren in het bedrijf en hebben een enorme drive er wat van te maken. Ik hoop dat de optelsom zo ongunstig uitvalt dat MSD goedkoper in Nederland kan blijven dan via een U-bocht onderzoek en productie op korte termijn in Azie onder te brengen.

En wat te denken van de schandalige kapitaalvernietiging die een verandering van huisstijl met zich meebrengt. De verkoop aan MSD was al bekend maar toch moest ook het logo van Schering Plough op de Nederlandse Kroonjuwelen van de farmaceutische industrie prijken. Een miljoenen verslindende operatie die een paar maanden later weer werd herhaald.

Ook het aantal ontslagen is onduidelijk. De Telegraaf schreef op 16 oktober 2009: “Nederland dreigt de slag om dit hoogwaardig farmaceutisch bedrijf, onderdeel van Schering-Plough, te verliezen van Frankrijk, omdat politiek Den Haag zou zitten te slapen” In dit artikel kwam naar voren dat 8000 mensen bij het oude Organon werkten, wat door Schering Plough snel werd gecorrigeerd naar 6450 banen.

Indirect zijn in totaal 24.000 mensen  afhankelijk van de Osse farmacie-tak. Het is meer dan duidelijk dat MSD de focus voor Nederland en Europa is verloren. De kennis en knowhow en hoogwaardige technologie zijn binnen, plus de bonus voorde bouw van de fabriek met innovatiesubsidie van 25 miljoen.

MSD heeft het trotse bedrijf uitgezogen als een parasiet. Dit jaar is het over en uit met Research & Development en het is een kwestie van tijd dat de Amerikaanse eigenaar meld, dat ook de productie niet concurrerend meer is en helaas be”eindigd moet worden.

We kunnen slechts hopen dat de initiatieven voor een Life Science Park van de grond komen. En toen ik vanochtend langs de blauwe muur in Oss reed, viel me ineens op hoe het MSD-blauw en groen vloekte met het blauwe van de befaamde Osse Muur!

Janine Budding, hoofdredacteur MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen