Zorgzwaartepakketten-Cliënten worden gebombardeerd tot pakketten

Array

Ggz-instellingen worden betaald op basis van de zorgzwaarte
van clienten. Hoe zwaarder de beperkingen, hoe hoger het daaraan gekoppelde geldbedrag. Het is voor organisaties verleidelijk om veel clienten ‘zwaar beperkt’ te noemen. De client krijgt daarmee wel onnodig het stigma ‘ernstig beperkt’ en dus zorgafhankelijk te zijn. Dat staat haaks op de ‘herstelvisie’ die door de meeste ggz-instellingen wordt nageleefd. Daarbij wordt juist zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen kracht en het herstelvermogen van de client. Een lastig dilemma; dat is de conclusie van het LPGGz-rapport naar de toepassing van de zorgzwaartepakketten (ZZP) in de ggz dat vandaag 9 juli 2010 wordt gepubliceerd.

Onderzoek
Als onderdeel van de landelijke monitor langdurende zorg hebben drie clientenorganisaties (NPCF, Landelijk Platform GGz en Platform VG) gezamenlijk een verkenning uitgevoerd naar toepassingen van zorgzwaartepakketten in de praktijk. Het Landelijk Platform GGz onderzocht
de gevolgen van de recente invoering van de zorgzwaartepakketten in de ggz. Hoe verloopt die introductie? Voldoet het systeem aan de wensen van instelling en client? Het onderzoek werd vanaf najaar 2009 tot juni 2010 uitgevoerd onder 185 clienten en 43 persoonlijke begeleiders
in 10 ggz-instellingen. De NPCF en Platform VG onderzochten respectievelijk de zorgwaarte-pakketten in de verpleging en gehandicaptensector. Lees hier de opent in een nieuw venster samenvatting van dat onderzoek.

Gevolgen
De frictie tussen de zorgzwaartepakketten enerzijds en herstelgerichte zorg anderzijds leidt
tot problemen. Zo is de communicatie richting clienten verwarrend. Instellingen benadrukken
bij de zorg- en behandelplannen de mogelijkheden van de client. Maar bij het aanvragen van
een indicatie worden daarentegen de beperkingen in kaart gebracht. Ook zijn er financierings-problemen gemeld omdat de toegekende ZZP’s de kosten niet dekken. Clienten met een
lage zorgindicatie worden vaak om die reden geweigerd. Bovendien hebben veel clienten een wisselende zorgbehoefte en is de hoogte van het ZZP moeilijk vast te stellen..

Onderwerp leeft niet
Op de werkvloer en bij clienten blijkt het ZZP geen thema te zijn. Clienten weten over het algemeen niet wat een ZZP is en een deel van de clienten beseft niet niet dat zij een zorg-
of behandelplan hebben.

Aanbevelingen LPGGz
De spanning die clienten en hulpverleners ervaren tussen ZZP’s en herstelgerichte zorg verdient serieuze aandacht. Het LPGGz pleit daarom ook voor een landelijk debat. Voorlichtingsmateriaal over het ZZP en het indicatieproces moeten verbeterd worden. Zoek actieve samenwerking met maatschappelijke organisaties voor vrije tijd, dagbesteding en werk. Maak meer gebruik van mogelijkheden in de WMO waardoor de druk op het ZZP kan worden verminderd.

Bron: LPGGz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen