Gehoorschade door harde muziek begint al op 9-jarige leeftijd

Array
KNO-artsen Spaarne Gasthuis voor de klas

Ruim één derde van 9 tot 12-jarigen heeft soms een piep in het oor na het luisteren naar harde muziek en zelfs 3 procent heeft dat vaak of altijd. Dat blijkt uit een inventarisatie naar het luistergedrag van deze groep kinderen door de commissie PrevENT van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

Vrijdag 24 november gaf KNO-arts Dennis Kox van het Spaarne Gasthuis voorlichting over gehoorschade op basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen. Hij leerde de kinderen hoe je beschadiging van je oren kan voorkomen. Maar liefst 90 procent van de leerlingen is bereid oordoppen te dragen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Een voorwaarde is dan wel dat andere kinderen in de omgeving dat ook doen. Uit het onderzoek is gebleken dat circa 1 op 3 leerlingen meer dan een uur per dag naar muziek luistert. Ook gaan basisscholieren al regelmatig naar feestjes met harde muziek. Deze gegevens motiveren KNO-artsen zoals Dennis Kox om voorlichtingen te blijven geven op basisscholen.

Het uiteindelijke doel is mensen bewust maken van de ernstige gevolgen van naar harde muziek luisteren op een jonge leeftijd. Het voorkomen van gehoorschade zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het voorkomen van gaatjes in het gebit.

Bron: Spaarne Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen