Verpleegkundigen willen preventie en substitutie

Op 28 juni stond op deze site het bericht dat het middenveld zoals KNMG, Actiz en ZN zo stil is, terwijl op het Binnenhof een regeerakkoord wordt opgesteld dat vier jaar alles vastlegt. De Long Alliantie was het daar niet mee eens (zie bericht vorige week maandag). Ook de belangenorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) reageerde op mijn observatie, zit niet stil en lobbiet bij de  formateurs. Monique Verkerk mailt mij in 200 woorden wat V&VN de formateurs liet weten: De werkelijke oplossing voor het betaalbaar houden en duurzaam maken van de gezondheidszorg ligt in handen van de verpleegkundige en verzorgende, aldus V&VN.

Goed toegankelijke en betaalbare patientgerichte zorg is: van goede kwaliteit, veilig, optimaal, geïntegreerd en uitgaande van de patient. V&VN gaat voor: preventie, ontschotting, betaalbare kwaliteit en behoud beroepsgroep. Preventie kan veel kosten besparen. Een deel van de ziekten is vermijdbaar en leidt tot vroegtijdig stoppen met werken en hoge zorgkosten. In die preventie moet de verpleegkundige een grotere rol en verantwoordelijkheid krijgen, binnen de GGD’s en in de eerstelijn. Integrale patientgerichte zorg vereist een zorgorganisatie waarin geen schotten bestaan: met een bekostiging op uitkomstindicatoren, een aansluitende beroepenstructuur en opleidingenpalet, een taakverdeling en concentratie van zorgtaken waarin de optelsom der delen meer dan één is, met behoud van kwaliteit en lagere kosten. V&VN pleit voor: meer loopbaanperspectief, meer mogelijkheden tot ontplooiing, het verlagen van de werkdruk, versterking van autonomie en leiderschap van verpleegkundigen en verzorgenden. De combinatie van verpleegkundige en medische taken in één beroepsoefenaar leidt tot hogere tevredenheid onder patienten en betaalbare zorg. Regel substitutie van taken en leid meer gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op en zet hen in.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen