Debat Sluiting MSD-vestiging Oss

Het farmaceutische bedrijf MSD, het voormalige Organon, sluit voor eind 2012 de  Research & Development-afdeling in Oss en ontslaat 2175 van de 4500 werknemers. Hoogopgeleide onderzoekers en productiemedewerkers verliezen hun baan. De maatregelen zijn het gevolg van een reorganisatie van het Amerikaanse moederbedrijf Merck. De Tweede Kamer stelde schriftelijke vragen over de verwachte ontslagen en gaat woensdag21 juli in debat met minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Op woensdag 21 juli 2010 van 13.00 tot 15.00 uur houden de commissies voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Economische Zaken (EZ) een algemeen overleg over de sluiting van de MSD-vestiging in Oss. Namens het demissionaire kabinet is minister Van der Hoeven van Economische Zaken aanwezig. De Kamerleden van de commissies voor SZW en EZ onderbreken hun zomerreces voor dit overleg.

Brief minister
De Tweede Kamer ontving op 15 juli 2010 een brief van minister Van der Hoeven van Economische Zaken. In deze brief gaat de minister in op de aangekondigde ontslagen bij het farmaceutische bedrijf MSD. Van der Hoeven noemt het besluit ‘ingrijpend’. Volgens haar heeft het grote gevolgen voor de werkgelegenheid en de kennispositie van de regio en de Nederlandse economie.

Rol overheid
Volgens minister Van der Hoeven heeft de overheid een belangrijke rol in het creeren van een goed ondernemings- en vestigingsklimaat. Echter, directe inmenging van de politiek is volgens de minister ongewenst. Wel is er regelmatig overleg tussen het bedrijfsleven en de overheid. Bijvoorbeeld over internationale ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de bedrijven.

Inzet
Minister Van der Hoeven stelt dat de overheid het maximale zal doen om de Research & Development-activiteiten in Nederland te behouden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekijkt bijvoorbeeld de mogelijkheid van het Europees Globaliseringfonds. Dit fonds kan actieve arbeidsmaatregelen financieren, die speciaal bedoeld zijn om ontslagen werknemers weer aan het werk te helpen.

Petitie
Werknemers van MSD in Oss kwamen op donderdag 15 juli naar Den Haag om op het Plein te protesteren tegen het voorgenomen massaontslag bij hun bedrijf. Ze boden de Tweede Kamer een petitie aan waarin ze vragen om steun en geld. De demonstranten vinden dat het kabinet zich moet inzetten voor behoud van het bedrijf en dat het moet kijken naar alternatieven.

Stukken

Bron: Tweede Kamer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen