Huisartsen wel degelijk bereid om in Groningen en Drenthe te werken

Array

Van de huidige generatie werkzoekende huisartsen staat maar liefst 28 procent niet onwelwillend tegenover vestiging als huisarts in de provincies Drenthe of Groningen. Dat blijkt uit een online onderzoek van Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair onder 214 huisartsen.

Rust en ruimte
Uit dit onderzoek blijkt dat bijna dertig procent wel degelijk bereid is om zich te vestigen in Drenthe of Groningen. Het merendeel van de huisartsen heeft een erg positief beeld van deze regio: rust, ruimte, vrijheid, prettige mensen, natuur en geen files worden veelvuldig genoemd. Uit het onderzoek blijkt ook dat lagere woonkosten, scholing voor de kinderen, ruimte, de cultuur en mentaliteit en sportieve activiteiten redenen zijn om voor het platteland te kiezen.

Werk van de partner
Voor de 72 procent die níet overweegt om in Drenthe en Groningen aan de slag te gaan zijn het feit dat ze elders al hun leven hebben opgebouwd (58 procent) en het werk van de partner (dertig procent) de twee belangrijkste motieven. ‘Te ver weg van familie en vrienden’ was een veelgehoorde opmerking. Ook de patientenpopulatie, de praktijkvorm, cultuur/mentaliteit, ontbreken van sociale activiteiten en minder keuze in hoger onderwijs waren argumenten om niet voor deze regio te kiezen.

Huisartsentekort
Er zijn zorgen over de huisartsendekking op het platteland in het Noorden van Nederland. In verschillende vakbladen is hier het afgelopen jaar ruimschoots aandacht aan besteed.  Drs. S.M.J.P. van Kemenade, mede-oprichter van De Zorgintermediair en Waarneembemiddeling.nl: “Gelet op de resultaten zou je kunnen zeggen dat spreiding van de opleidingscapaciteit een manier kan zijn om huisartsen in opleiding al vroeger in hun loopbaan kennis te laten maken met de noordelijke provincies. Mogelijk bouwen zij dan ook al in een vroeger stadium hun leven op in deze regio’s wat een stimulans kan zijn om ze voor die regio’s te behouden.”

Overige resultaten
Bijna driekwart van de respondenten is vrouw. Bijna tachtig procent van de ondervraagden is op dit moment werkzaam als waarnemend huisarts, dertien procent als Hidha en de rest anders, bijvoorbeeld een praktijkondersteuner of een combinatie van het voorgaande. Bijna tachtig procent van hen werkt 24 uur of meer, 37 procent werkt zelfs meer dan 32 uur. Van de ondervraagden heeft 61 procent kinderen en bijna tachtig procent een werkende partner, die in zestig procent van de gevallen WO-opgeleid is.

Over de ZorgIntermediair
De ZorgIntermediair is hét bemiddelingsbureau voor de huisartsenbranche en de eerstelijnsgezondheidszorg. Het is opgericht door huisartsen, die vonden dat de bestaande bureaus te weinig betrokken waren bij de behoefte die een zorgverlener op de werkvloer heeft. Doorgaans ontbreekt de inhoudelijke praktijkkennis of belandt een bemiddelingsverzoek onder op de stapel omdat het aantal gevraagde uren te klein wordt gevonden. Kernwaarden van De ZorgIntermediair zijn daarom: betrokkenheid bij de opdrachtgever, aandacht voor élke opdracht, hoe klein ook, en kennis van praktijkzaken die moet zorgen voor de kwalitatief beste match.

Over Waarneembemiddeling.nl
Waarneembemiddeling.nl is dé vacaturebank met het grootste aanbod aan vacatures in alle eerstelijnsberoepen. Jaarlijks vervult Waarneembemiddeling.nl 30.000 vacatures en heeft momenteel bijna 13.500 actieve gebruikers.

Recente artikelen