‘Uitstel behandeling aids wanpraktijk’

Array

`De internationale donoren verwachten van artsen dat ze hiv/aids-patienten wegsturen totdat ze doodziek zijn’, zegt Eric Goemaere, arts en medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Afrika. `Dat is een wanpraktijk. Als dokter geef ik liever vandaag een pil en stuur ik iemand weer naar huis, dan dat ik de behandeling uitstel en haar over zes maanden terugzie met gecompliceerde tuberculose.’

Uitstel
Internationale donororganisaties negeren wetenschappelijk bewijs dat pleit voor vroeg beginnen met behandelen tegen hiv/aids. De donoren willen behandelingen uitstellen, om zo kosten te besparen. Dat treft 10 miljoen mensen, stelt Artsen Zonder Grenzen op de Internationale Aidsconferentie in Wenen.

Vroeg begin
Artsen Zonder Grenzen presenteert vandaag gegevens uit haar project in Lesotho, die aantonen hoe een vroeg begin van de behandeling de sterfte en de ziekenhuisopnames onder hiv/aids-patienten met meer dan 60 procent terugbracht.

Onderzoek genegeerd
Dit soort onderzoek wordt genegeerd door internationale donoren, vooral de Verenigde Staten (VS), de voornaamste donor op het gebied van hiv/aids. De VS adviseert landen nu behandelingen te beperken tot de mensen die in verder gevorderde stadia van de ziekte verkeren.

Voorkomen
Naast de medische en financiele voordelen van vroeg beginnen met behandelen, laten de studies nog een ander aspect zien. Het beschikbaar maken van behandeling op gemeenschapsniveau is een van de meest effectieve manieren is om te voorkomen dat mensen hiv/aids krijgen.

Afbouwen
Ondanks dit bewijs is er een algemene trend naar het afbouwen van de fondsen voor hiv/aids, wat steeds vaker zal betekenen dat een behandeling wordt uitgesteld, opgeschort of ontzegd. Het Global Fund – de belangrijkste verdeler van hulpgelden voor hiv/aids – heeft een enorm tekort. In de VS en Duitsland zijn stemmen die de bijdrage voor het Fund willen reduceren. Oostenrijk, het gastland van de conferentie, heeft sinds 2001 niet meer bijgedragen.

Teruggang
Deze teruggang komt na een decennium van vooruitgang – meer dan 5,2 miljoen mensen overleven vandaag de dag doordat ze een behandeling krijgen – mogelijk gemaakt door de opkomst van betaalbare generieke medicijnen en de toewijding van donorlanden. In 2009 alleen al begonnen 1,2 miljoen mensen met hun behandeling, wat laat zien hoe snel de vooruitgang is geweest. Toch wachten nog steeds 10 miljoen mensen op de start van hun behandeling en het huidige klimaat lijkt erop te wijzen dat ze daar niet snel aan toe zullen komen.

Beloofd
`De donoren hebben herhaaldelijk miljoenen mensen een behandeling voor het leven beloofd’, zegt Goemaere. `De keuze is simpel: zullen de donoren helpen te betalen voor behandeling of mensen laten sterven?’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen