Cura Domestica en Hanimeli mogen geen nieuwe cliënten meer aan nemen en moeten cliënten over dragen aan een andere thuiszorgorganisatie

Array

Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Minister van VWS gisteren een aanwijzing gegeven aan de thuiszorginstellingen Cura Domestica in Boxmeer en Hanimeli in Enschede. De minister heeft beide instellingen gelast om per direct geen nieuwe clienten meer aan te nemen en binnen twee weken de zorg voor een deel van de clienten over te dragen aan een andere thuiszorgorganisatie.

Zowel Cura Domestica als Hanimeli stonden al onder verscherpt toezicht van de inspectie. Tijdens verschillende bezoeken constateerde de inspectie dat beide instellingen de Kwaliteitswet Zorginstellingen onvoldoende naleefden. Voor een derde thuiszorginstelling, Let’s Go Zorg in Hasselt, was de inspectie ook van plan om een aanwijzing van de minister te vragen. Deze instelling is echter recent failliet gegaan.

Onvoldoende verbetering
De inspectie heeft diverse bezoeken gebracht aan Cura Domestica en Hanimeli. Daarbij is getoetst op vier thema’s: deskundigheid personeel, medicatiebeleid, verpleegkundige richtlijnen en zorgdossiers. Bij beide instellingen was op al deze thema’s sprake van hoog tot zeer hoog risico.

De inspectie heeft de instellingen vervolgens de gelegenheid gegeven om een plan van aanpak op te stellen om deze zaken te verbeteren. In beide gevallen was dat plan van aanpak echter te globaal en niet compleet. Bovendien bleek tijdens vervolgbezoeken dat de situatie onvoldoende verbeterd was en dat de eerder aangetroffen risico’s niet waren weggenomen. Dit was voor de inspectie aanleiding om in januari 2010 Cura Domestica en in april 2010 Hanimeli onder verscherpt toezicht te stellen. De instellingen kreeg vervolgens opnieuw de gelegenheid om de risico’s aan te pakken.

Aanwijzing Cura Domestica
De situatie verbeterde echter onvoldoende. Op advies van de inspectie heeft de Minister van VWS Cura Domestica daarom een aanwijzing gegeven met de volgende inhoud:

  • Cura Domestica mag per direct geen nieuwe clienten meer aannemen met een indicatie voor hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of verpleging.
  • Clienten met een indicatie voor hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of verpleging moeten binnen twee weken worden overgedragen aan een andere thuiszorgorganisatie.

Aanwijzing Hanimeli
De aanwijzing aan Hanimeli luidt als volgt:

  • Hanimeli mag per direct geen nieuwe clienten meer aannemen met een indicatie voor verzorging of verpleging.
  • Clienten met een indicatie voor verzorging of verpleging moeten binnen twee weken worden overgedragen aan een andere thuiszorgorganisatie.
  • De dossiers van clienten die in het buitenland verblijven, moeten zo snel mogelijk klaar worden gemaakt zodat ook deze clienten binnen twee weken na terugkomst in Nederland kunnen worden overgedragen aan een andere thuiszorgorganisatie.
  • Hanimeli moet clienten die nu in het buitenland zijn binnen twee weken na hun terugkomst overdragen aan een andere thuiszorgorganisatie.

De IGZ realiseert zich dat Hanimeli wellicht extra inspanningen moet verrichten om haar clienten, die veelal de Nederlandse taal niet spreken, elders onder te brengen.

Een aanwijzing is een formeel besluit waarin de minister aangeeft welke maatregelen een instelling binnen een vastgestelde termijn moet nemen om te voldoen aan verantwoorde zorg.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen