EZ kan MSD een “octrooirechtelijke dwanglicentie” opleggen

Array

EZ kan MSD een “octrooirechtelijke dwanglicentie” om ervoor te zorgen dat het banenverlies en verlies aan onderzoekscapaciteit bij Organon in Oss wordt beperkt, dat stelt mr. Severin de Wit intellectueel eigendom consultant  bij IPEG Consultancy B.V. op zijn website. Minister van der Hoeven kan MSD dus met “octrooirechtelijke dwanglicentie”, een in de wet verankerde bepaling,  dwingen een octrooilicentie te geven onder alle MSD octrooien welke nodig zijn geneesmiddelenonderzoek op de gebieden waar Organon sterk en bekend om is, in Oss voort te zetten.
De wet zegt dat een dergelijke dwanglicentie door het ministerie van EZ kan worden verleend “in het algemeen belang”. In dit geval is dat algemeen belang dat  Nederland een kennis intensief land is. Als deze kennis uit Nederland verdwijnt is dat een onevenredig  zware economische slag  voor de regio rond Nijmegen en Oss maar zeker ook Nederland als kennisland.

Het is weliswaar een een zelden toegepaste wettelijke regeling om een bedrijf te  dwingen een licentie (lees: toestemming) te verlenen onder haar octrooien maar zou volgens Severin een goed middel zijn om de onderzoeksers in Oss zelfstandig een “doorstart” te laten maken.
Het plan bestaat om in Oss een nieuw een Life Sciences Park in Oss op te richten dat verder kan werken aan onderzoek en ontwikkeling op farma gebied. De kennis die de Organon onderzoekers daarbij zouden kunnen gebruiken blijft eigendom van MSD, beschermd door MSD octrooien. Na sluiting van Organon bestaat er voor MSD geen enkele juridische verplichting die onderzoekers toe te staan de in haar octrooien vastgelegde onderzoeksmethodes te blijven gebruiken. Daarmee lijkt het idee van een
nieuw onderzoekinstituut in Oss ten dode opgeschreven.
Severin de Wit komt met de suggestie dat de overheid  MSD kan vragen vrijwillig een licentie te verschaffen, maar de kans is groot dat  MSD dat zal weigeren, om te voorkomen dat een “concurrerend” onderzoeksinstituut in het zadel geholpen met zeer specifieke kennis, waar MSD
eigendomsrechten op heeft. Maar EZ heeft dus ook een middel om af te dwingen dat MSD verplicht  toe te staan dat haar kennis toegepast behouden blijfgt voor Nederland. De Rijksoctrooiwet biedt de mogelijkheid een octrooihouder te dwingen toestemming te geven om de onder octrooi
beschermde technieken te blijven gebruiken. Deze wettelijke dwang is na de oorlog in Nederland nog maar twee keer toegepast.

Tegen een dwanglicentie zijn zeker argumenten aan te voeren, maar gelet op het zwaar maatschappelijk belang hoogwaardige kennis in Nederland te behouden, lijken een dergelijke oingreep van EZ goed kans van slag te hebben. In elk geval voorziet de dreiging met een dwanglicentie de Minister van EZ van een machtig onderhandelingswapen.

Op 8 juli werd aangekondigd dat 2175 medewerkers bij MSD in Oss, Schaijk en Boxmeer die komende jaren worden ontslagen. Het Amerikaanse moederbedrijf wil namelijk de huidige onderzoek- en ontwikkelafdelingen sluiten en verplaatsen naar de Verenigde Staten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen