Het kan toch niet zo zijn dat we dit in Nederland zomaar laten gebeuren…??!!

Array

Open brief oud-Organezen en voormalige directieleden
Hoe wrang klinken nu de woorden van Hans Wijers, CEO bij Akzo Nobel, uit 2007:“De verkoop van Organon BioSciences is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Akzo Nobel. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen zijn van mening dat deze transactie ten goede komt aan alle belanghebbenden, inclusief werknemers, investeerders en klanten. Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat wij een goed onderkomen voor Organon BioSciences hebben gevonden. Hoewel een zelfstandige toekomst ook potentieel uitdagende mogelijkheden had geboden, zal het samenwerkingsverband met Schering-Plough, één van ’s werelds meest toonaangevende farmacieconcerns, meer ruimte geven om de unieke capaciteiten van Organon BioSciences te ontwikkelen.”

Als oud-medewerkers en directieleden van het voormalige Organon in Oss willen wij graag met u delen hoe geschokt wij zijn door de ons inziens onbegrijpelijke mededeling van Merck dat de gehele R&D organisatie en 30% van de productie in Oss wordt gesloten. Ook in de U.K., Frankrijk, Duitsland en de V.S worden de voormalige Organon R&D afdelingen gesloten, terwijl de resterende Organon organisatie zal worden afgebouwd. In totaal zullen ca. 3000 Organezen hun baan verliezen, terwijl in eerdere ontslag rondes reeds 2500 a 3000 Organon medewerkers hun baan zijn kwijtgeraakt. Een persoonlijk drama voor al deze medewerkers en een klap in het gezicht voor alle Organezen. Immers ook met onze voormalige werknemers in het buitenland voelen wij ons verbonden, zoals een behoorlijk Nederlands moederbedrijf betaamt. Wij ervaren als voormalig Organon management plaatsvervangende schaamte voor de manier waarop vele medewerkers in de minder sociaal ontwikkelde landen, vaak na een lang tot zeer lang dienstverband, met een habbekrats de straat zijn opgeschopt. Van de 11 miljard die AkzoNobel opstreek bij de verkoop van Organon is er letterlijk geen stuiver opzij gezet voor de 17.000 werknemers.

De bijl voor het voormalige Organon viel precies een dag voordat het bedrijf zijn 87ste verjaardag zou vieren. De pijn van de sluiting wordt breed gevoeld, zowel binnen als buiten Nederland en zijn vérstrekkender dan een overschot aan werkloze academici in Oss en omstreken. In de bijna negentig jaar dat Organon daar actief was, werkte het bedrijf veel samen met de academische wereld. De reorganisatie zet alleen al in Nederland tachtig Life Science projecten op de tocht. Naast het verlies een potentiele werkgever voor afgestudeerden en promovendi en een kweekvijver waaruit nieuwe kleine bedrijfjes kunnen voortkomen, heeft dit ook grote gevolgen voor de Nederlandse onderwijsinstellingen, en dan denken we echt niet alleen aan de Hogere Laboratorium School (HAN) te Oss. Er zijn twaalf Nederlandse universiteiten die werken aan opdrachten die mede door Organon worden betaald. Tien hoogleraren danken hun benoeming aan het bedrijf, vier van hen zijn verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bijna twintig Nederlandse ziekenhuizen verliezen een belangrijke opdrachtgever voor klinische studies.

Een andere prominente betrokkene is het Top Instituut Pharma. Schering-Plough, MSD’s voorganger, tekende destijds op een breed palet aan researchprojecten in, varierend van de zoektocht naar biomarkers, die helpen chronische longaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, tot de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen – afgestemd op genetische afwijkingen – voor patienten met psychotische stoornissen. Projecten van levensbelang voor de Nederlandse Life Science Kenniseconomie.

De gemeente Oss en de provincie Brabant worden heel zwaar geraakt door dit verlies van arbeidsplaatsen. Naast de 2200 arbeidsplaatsen die bij het voormalige Organon verdwijnen, wordt er voor ca. 2000 banen bij toeleveranciers gevreesd.

Een massaontslag is altijd een pijnlijke confrontatie met onaangename feiten. Altijd is de gemeenschap de dupe: door het verlies van werk, prestige of toelevering en door de kosten van uitkeringen. Maar deze aankondigingen van het Amerikaanse Merck, zijn nog confronterender. Het gaat immers om een duurzaam bedrijf dat niet langs de rand van de afgrond gaat. Naast de direct betrokkenen doet Merck, middels haar optreden van vorige week, het gevoel van rechtvaardigheid van de Nederlandse samenleving groot onrecht aan.

Het ontslag van deze mensen staat verder haaks op het alom uitgedragen idee dat de toekomst van de Nederlandse economie zal worden bepaald door kennisintensieve en duurzame bedrijvigheid. Het beleid van Merck is ook een slag voor de ambities in Nederland nog iets te maken van de Lissabon Strategie. De liquidatie van kennis in Oss is een pijnlijk signaal voor een overheid die beoogde om Europa juist dit jaar over de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie te laten beschikken.

Wij vragen ons af of Merck afdoende heeft aangetoond dat het vanwege bedrijfseconomische redenen noodzakelijk is om werknemers te ontslaan, zoals de ‘Wet melding collectief ontslag’ vereist.  En mocht dit niet het geval zijn, dan vragen wij ons af welke stappen de verantwoordelijke Minister zal ondernemen.

Naast alle emoties rondom het verlies van dit prachtige bedrijf neemt ook onze boosheid en frustratie toe dat we zoiets moois weg laten snijden uit onze samenleving, ondanks alle beweringen over kenniseconomie en over de top 10 die we in de EU op wetenschappelijk niveau willen bereiken.

Het kan toch niet zo zijn dat we dit in Nederland zomaar laten gebeuren…??!!

Wij vragen onze volksvertegenwoordigers te onderzoeken wat er gedaan kan worden om dit besluit van Merck terug te draaien, met als doel R&D en hoogwaardige productie in Nederland te behouden.

Hoogachtend,

Oud-medewerkers en voormalige directieleden van Organon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen