Onderzoek naar gel met toegevoegd hiv-remmer laat bemoedigend resultaat zien

Array

Het wetenschappelijk tijdschrift Science publiceerde de bevindingen als eerste en op de Internationale Aids Conferentie in Wenen werd vandaag door de onderzoekers een toelichting gegeven: het toevoegen van een hiv-remmer aan zogenaamde microbiciden zorgt ervoor dat er minder hiv wordt overgedragen. Microbiciden zijn middelen die vaginaal of rectaal aangebracht worden met het doel om hiv-transmissie te voorkomen.

39 tot 50% minder infecties

Ongeveer 900 seksueel actieve en hiv-negatieve vrouwen deden mee aan een trial in KwaZulu Natal, een provincie in Zuid-Afrika die hard door hiv getroffen wordt. De helft van de vrouwen gebruikte gedurende 30 maanden een gel met de hiv-remmer Tenofovir. De andere helft kreeg een placebo. Na 12 maanden van seksueel contact vond bij de groep vrouwen die de gel met hiv-remmers kregen 50% minder hiv-infecties plaats dan bij de vrouwen die een placebo kregen. Na 30 maanden zakt dit getal naar 39 %. Een van de verklaringen hiervoor is dat het moeilijk is om de therapie vol te houden. De deelnemers moesten twee keer, namelijk voor de seks en na de seks, de vaginale gel inbrengen. Daar mocht niet meer dan 12 uur tussen zitten.

Het internationale streven is een microbicide te ontwikkelen die de kans op hiv-overdracht met 80% verkleint. Met 39-50% reductie zijn we er dus nog niet, maar het laat wel zien dat het zin heeft om hiv-remmers aan microbiciden toe te voegen. Tot nu toe waren alleen maar microbiciden getest met natuurlijke producten, bijvoorbeeld zeewier, als ingredint. Uiteraard is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld naar de dosering van de hiv-remmers in de gel.

Goed nieuws

Het Aids Fonds is zeer verheugd over dit goede nieuws. Er waren steeds meer geluiden dat het microbide-onderzoek niets oplevert. Onderzoekers klaagden ook dat het steeds moeilijker werd om geld te vinden voor microbicide-onderzoek. Het vandaag gepresenteerde onderzoek de officile naam is Caprisa 004 laat zien dat het wel degelijk zin heeft de komende jaren door te gaan met investeren in microbicides. De meeste heil wordt verwacht van vaginale ringen waar een hiv-remmer aan toegevoegd wordt. Deze zou dan door de dokter eens per maand ingebracht worden. Het probleem van therapietrouw, die gels met zich meebrengen, valt dan grotendeels weg. Ook zou een een keer maand ingebrachte ring de manier kunnen zijn om te voorkomen dat vrouwen die verkracht worden, hiv oplopen.

Bron: Aids Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen