Website UMC Utrecht de beste

Array

De website van het UMC Utrecht is als beste uit de bus gekomen in de landelijke Zorgwebmonitor. Het ziekenhuis dankt deze eerste plaats onder andere aan de negen patientenportalen.
Voor de Zorgwebmonitor zijn de websites van alle ziekenhuizen uit Nederland beoordeeld op tien thema’s. De hoogste score van het UMC Utrecht was voor de beveiliging van de persoonlijke gegevens van de patient. Het ziekenhuis scoorde ook goed op gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Dat is de mate waarin het ziekenhuis tijdig en duidelijke informatie geeft op de website. Bij deze thema’s spelen de patientenportalen een belangrijke rol.

Patientenportalen
De patientenportalen maken onderdeel uit van MyUMC. Dit is een informatie- en communicatievoorziening via het internet, voor patienten en hun artsen. De patienten kunnen onder andere hun medisch dossier en labuitslagen inzien. Dit kan de patient doen wanneer het hem uitkomt. Ook kunnen ze behandelafspraken terugzien, herhaalrecepten aanvragen en vragenlijsten invullen. Patienten kunnen dit thuis doen en hoeven zodoende minder vaak naar het ziekenhuis. Bij ‘mijn medicatie’ kunnen ze nalezen hoeveel en wanneer ze de medicijnen moeten gebruiken. Als de patient wil kan thuis ook iemand meelezen die niet mee kon naar de afspraak in het ziekenhuis. En als de patient een vraag heeft of ergens pijn, dan kan hij via een e-consult direct contact opnemen met zijn arts en hoeft hij daarmee niet te wachten tot de volgende afspraak.

Privacy
Het UMC Utrecht heeft de privacy van de patient hoog in het vaandel staan. Omdat het gaat om persoonlijke gegevens en ervaringen van de patient, zorgt het UMC Utrecht ervoor dat de patientenportalen uitstekend beveiligd zijn. Juist op dit punt scoorde het UMC Utrecht het hoogste van alle ziekenhuizen in de Zorgwebmonitor.
Het UMC Utrecht heeft nu negen patientenportalen. Daarmee is het ziekenhuis koploper. Komend jaar volgen er nog meer. Ieder portaal is voor patienten met een andere chronische ziekte, zoals: eczeem, reuma, taaislijmziekte en longaandoeningen.Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen