Kortlever MSD houdt medewerkers Organon buiten de Taskforce

Array

Niet Kortlever maar een onafhankelijke voorzitter zou de kar in Oss moeten trekken
Tijdens het Organon-debat van het Brabants Dagblad werd pijnlijk duidelijk dat MSD het helemaal niet zo goed voorheeft met haar medewerkers in Oss. Ondanks dat is Hans Kortlever, Senior Vice President en Regionaal Directeur Midden-Europa MSD de “kartrekker”  voor een Life Sciences Park in Oss. Medewerkers verklaarden gisteren in De Lievekamp dat Kortlever er alles aan doet om ervoor te zorgen dat medewerkers niet meepraten in de taskforce die is om de mogelijkheden van een Life Sciences Park in Oss te onderzoek. Buiten Kortlever zit er dus niemand aan tafel die de farmaceutische industrie goed kent en die geen belangen heeft bij MSD. Want ook  Benno van Dongen is op voordracht  opdracht van MSD aangeschoven in de Tasforce Life Sciences. En dat is op z’n minst twijfelachtig. Toen Jan Marijnissen vroeg wie van de aanwezigen voor het voorzitterschap van Kortlever was, stak niemand zijn hand op.

Deze taskforce is bij voorbaat al gedoemd om een ethische escape voor MSD te worden. Belangrijkste doelen van de taskforce zijn het opstellen van een business plan en het aantrekken van activiteiten voor een Life Sciences Park in Oss. Maar wat mag je daar van verwachten als juist MSD de taskforce bij aanvang al vleugellam maakt. En wat mag verwachten van een farmaceut die opereert als een Hegde Fund? Dat zij zo maar de Osse patenten en octrooien gaan afstaan zodat zij er ineens een geduchte concurrent bij krijgen op het gebied van Women’s Health en anticonceptie?

Ook zit deze taskforce niet met de vakbonden aan tafel. Nee, het plan van MSD is een strak geleide taskforce die wordt geleid door Hans Kortlever, die niet met medewerkers om tafel wil voor een dergelijk plan er dus louter zit om ethisch te doen voor de aandeelhouder.  Ook andere verhalen maken duidelijk dat MSD de tent alleen wil leegroven en dat het niet betrokken is bij de malaise van haar personeel. Het initiatief voor een Life Sciences Park zou moeten leiden tot het behoud van een deel van de hoogwaardige werkgelegenheid en unieke kennis voor de regio en voor Nederland en daar heb je echt de medewerkers van het oude Organon bij nodig, zo bepleitte Aranka Ouwehand van de FNV.
Alle deelnemeres aan het debat waren het erover eens dat de positie van het personeel in het overleg over science park versterkt moet worden. “Het personeel mag nu helemaal niet meepraten, dat is toch onbestaanbaar”, vond FNV-bestuurster Ouwehand. Jan Marijnissen zei het idioot te vinden dat uitgerekend MSD-directeur Hans Kortlever voorzitter is van de stuurgroep die een bedrijfsplan voor het science park gaat opstellen.

Voorheen had B en W Oss uitstekende contacten met zowel Schering Plough maar ook met AKZO Nobel. Burgemeester Klitsie merkte in de eerste contacten met de leiding van MSD dat het allemaal zeer afstandelijk verliep. Maar hij wil zich hard maken en eruit halen wat er uit te halen is. Klitsie beloofde zich in te zetten voor meer zeggenschap voor het personeel van MSD Oss.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat Hans Kortlever zijn personeel nog steeds niet heeft toegesproken. Afgelopen woensdag zou Kortlever het personeel toespreken in het auditorium maar daar is het dus niet van gekomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen