NZa adviseert dummyprijzen forensische zorg

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het Ministerie van Justitie bij de inkoop van zorg voor patienten met een strafrechtelijke titel (DBBC’s) dummyprijzen te hanteren. Dummyprijzen helpen marktpartijen om ervaring op te doen met DBBC’s zolang de prestaties en tarieven in de forensische zorg niet gereguleerd zijn. De prijzen hebben geen verplichtend karakter maar dienen als handvat bij de onderhandelingen. Dit is één van de conclusies van de NZa in het Advies Forensische zorg dat vandaag verschijnt.

In 2009 adviseerde de NZa Ministerie van Justitie om per 2010 de DBC-productstructuur in te voeren voor forensische zorg in een strafrechtelijk kader. Vanwege de beveiligingscomponent heet deze systematiek Diagnose Behandeling en Beveiliging Combinatie. Invoering van de DBBC-systematiek leidt tot een betere samenhang tussen curatieve en penitentiaire voorzieningen. Patienten krijgen meer dan nu een behandeling op maat waardoor de kans op recidive verkleint. Daartoe heeft Justitie de Wet forensische zorg opgesteld die naar verwachting op 1 januari 2012 in werking treedt. In 2011 zijn de prestaties en tarieven nog niet gereguleerd, maar kunnen de betrokken partijen vast proefdraaien met de DBBC’s. Om de partijen daarbij richting te geven adviseert de NZa het gebruik van dummyprijzen.

Forensische zorg in strafrechtelijk kader wordt gegeven aan volwassenen die geestelijke gezondheidszorg (GGZ), verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg nodig hebben. De systematiek van DBBC’s wordt gebruikt om de zorg te beschrijven die deze patienten ontvangen en sluit zoveel mogelijk aan bij de DBC-systematiek voor de reguliere GGZ. De verantwoordelijkheid voor de financiering van de forensische zorg in strafrechtelijk kader is, op de kapitaallasten na, overgegaan van VWS naar Justitie.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen