Standpunt op de Voorstudie multidisciplinaire richtlijn dwang en drang

Array

Voorstudie naar de haalbaarheid en de wenselijkheid van de multidisciplinaire richtlijn dwang en drang zou komen na kennis te hebben genomen van de reacties op de Voorstudie van de beroepsgroepen, die met dwangtoepassing in de ggz te maken hebben.
Inmiddels hebben de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlandse Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten en V&VN hun reactie op de Voorstudie naar mij toegezonden. Hun reacties zijn, weliswaar met de nodige sectorale accenten en nuanceringen, overwegend positief. Alle partijen menen dat een multidisciplinaire richtlijn dwang en drang haalbaar en wenselijk is. Het zou een goed instrument zijn om bijvoorbeeld het beleid rond het terugdringen van dwang en drang te ondersteunen en de goede voorbeelden opgedaan bij alle dwang en drangprojecten zorgvuldig te bundelen. Wel worden door bovengenoemde partijen kanttekeningen geplaatst bij de houdbaarheidstermijn van een dergelijke richtlijn (de voorkeur gaat uit naar een voorlopige richtlijn), de financiele randvoorwaarden en de effectiviteit van implementatie) en verankeringsstrategieen.
De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten aangegeven heeft de ontwikkeling van een multidisciplinaire richtlijn drang en dwang een goed initiatief te vinden maar verder geen concrete ideeen of voorstellen voor uitwerking te hebben omdat vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten, gelet op hun rol en taak, weinig met dwang en drang te maken te hebben. Mocht een dergelijke situatie zich toch in hun praktijk voordoen dan schakelen zij een huisarts of een ggz)instelling in. De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten zal derhalve in dit traject verder buiten beeld blijven. Daarom is de ontwikkeling van een multidisciplinaire richtlijn dwang en drang voor alle betrokken veldpartijen wenselijk en haalbaar is. Klink is positief over de ontwikkeling van een dergelijke richtlijn.

Gelet op de hoge urgentie van de ontwikkeling van een multidisciplinaire richtlijn voor dwangtoepassing in de ggz en de omstandigheid dat de richtlijn van essentieel belang is voor het (overheids)beleid inzake het terugdringen van separaties en andere vormen van dwangtoepassing, de beroepsgroepen moeten op zo spoedig mogelijk komen tot de ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn dwang en drang. Op korte termijn zal de minister van VWS de beroepsgroepen vragen om in het najaar met een concreet plan van aanpak hiervoor te komen. Met betrekking tot de ontwikkeling van (multidisciplinaire) richtlijnen in algemene zin verwijs ik naar de ‘richtlijn voor richtlijnen’ die door een werkgroep van deskundigen onder de verantwoordelijkheid van de Regieraad Kwaliteit van Zorg (maart 2010) is verschenen.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen