Test van de HIS-KIS communicatiestandaard succesvol

Array

HIS-leveranciers Promedico ICT B.V. en PharmaPartners B.V. en KIS-leveranciers \’n softwarebedrijf Software B.V. en Portavita B.V. hebben gezamenlijk de testfase van de HIS-KIS communicatiestandaard met succes afgerond.

Met de afronding van de testfase is een belangrijke eerste stap gezet in de uitwisseling van gegevens tussen huisartseninformatiesystemen en keteninformatiesystemen op basis van een open communicatiestandaard en eenheid van taal. Met de HIS-KIS communicatiestandaard wordt een bijdrage geleverd aan het compleet houden van zowel het patientendossier van de huisarts als het behandeldossier van de zorggroep binnen het ketenzorgproces, zonder de noodzaak van dubbele invoer van gegevens.

Laboratorium omgeving
De testen zijn uitgevoerd in een laboratorium omgeving. De vier partijen hebben zich in de testfase gericht op de uitwisseling van patientgebonden gegevens in het kader van het behandelproces diabetes. Belangrijkste doelstelling van de testfase was de beoordeling van de blauwdruk van de HIS-KIS standaard en de daarbij behorende technische en functionele componenten. De HIS-KIS standaard is gebaseerd op HL7v3 berichten, waarbij binnen het samenwerkingsverband gekozen is voor het zogenaamde Care Provision Model van de HL7v3 standaard. Gezien de verschillende informatiesystemen met ieder hun eigen dataformaten en betekenis zijn afspraken over eenduidige terminologie van groot belang voor succesvolle uitwisseling van gegevens. Binnen de HIS-KIS standaard wordt daarom uitgegaan van berichtdefinities die gebaseerd zijn op eenheid van taal (semantische interoperabiliteit).

Single login functionaliteit gerealiseerd
Binnen de scope van de testfase is ook de zogenaamde ‘single login’ functionaliteit aangetoond. Met deze functionaliteit kunnen gebruikers vanuit het HIS direct inloggen in het KIS en krijgen daarmee automatisch toegang tot het juiste behandeldossier binnen het KIS. Hiermee wordt voorkomen dat de huisarts dubbel moet inloggen in twee systemen als men gebruik wil maken van de aanvullende fuctionaliteit in het KIS.

Vervolg HIS-KIS samenwerkingstraject
De volgende stap in het HIS-KIS samenwerkingstraject is de vervolmaking van de testversie naar een eerste productieversie van de communicatiestandaard, die vervolgens geïmplementeerd zal worden in een eerste pilot binnen een zorggroepomgeving. Daarnaast vindt er afstemming met NICTIZ plaats over de relatie tussen de HIS-KIS standaard en het e-Diabetes programma van NICTIZ. Naar verwachting zal de HIS-KIS standaard in de loop van 2011 beschikbaar komen voor de markt.

Voordelen HIS-KIS standaard
De HIS-KIS communicatiestandaard biedt een generiek model waarmee communicatiepartners flexibel kunnen anticiperen op de gewenste gegevensuitwisseling binnen een zorggroep, zonder dat hiervoor nieuwe en lange ontwikkeltrajecten nodig zijn. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van op dit moment beschikbare communicatiestandaarden waarbij veelal wordt uitgegaan van vaste berichten en gegevenssets. Het HIS-KIS communicatiemodel is daarbij niet alleen geschikt voor de uitwisseling van zorginhoudelijke informatie, maar in de toekomst ook voor administratieve informatie en management informatie binnen een zorggroep.

Recente artikelen