Marijnissen over het massaontslag MSD en het verzet daartegen:”We schrijven de geschiedenis zelf”

Woensdagavond vond het DB debat “een bittere pil voor Oss” plaats. Deelnemers waren Aranka Ouwehand(FNV),hoogleraar Kees Cools, burgemeester Klitsie en SP voorzitter Jan Marijnissen. Marijnissen over het massaontslag en het verzet daartegen:”We schrijven de geschiedenis zelf. Wij moeten duidelijk maken dat we dit niet accepteren.”

Hoogleraar Kees Cools: “Het besluit van MSD om 2175 mensen te ontslaan is absoluut te voorzien geweest. Toen MSD vorig jaar Schering-Plough overnam maakte het bedrijf bekend drie miljard euro te besparen. Je kon op je vingers natellen dat Oss vijftig procent kans maakte tot de slachtoffers te gaan horen. De alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen bij ondernemingsraad, vakbond en ook bij de gemeente.”

Marijnissen maakte duidelijk niet gediend te zijn van de opvatting van Cools dat het besluit nu eenmaal in de VS genomen is en dat daar weinig aan te doen valt. “We zijn hier niet gekomen om defaitistische verhalen te houden, we zijn hier bijeen om te kijken wat we er aan kunnen doen”.

FNV-bestuurster Aranka Ouwehand: ” Organon in Oss wordt gedegradeerd tot normale productielocatie. Dan kan het zo zijn dat binnen een paar jaar de hele productie naar China verdwijnt.”

Hoogleraar Cools zei het met Marijnissen eens te zijn: “Ik sta achter zijn strijdlust, er wordt veel te lauw gereageerd. We moeten absoluut de strijd aangaan, ook de overheid moet zich actiever opstellen. Het besluit zal niet teruggedraaid worden. Maar we moeten wel afspraken maken, over de Life Science campus, over een sociaal plan etcetera.”

Volgens burgemeester Herman Klitsie doet Oss er alles aan om bedrijven als MSD binnen de stadsgrenzen te houden: “We hebben een goed ondernemersklimaat, een goede infrastructuur. We hebben weinig invloed op het globale spel. Ik haal geen bedrijven binnen door naar Amerika of China te gaan. En ik neem waar dat de Amerikaanse beslissers voorbij gaan aan de factor mens en aan maatschappelijk ondernemen.

Alle deelnemers aan het debat waren het erover eens dat de positie van het personeel in het overleg over science park versterkt moet worden. “Het personeel mag nu helemaal niet meepraten, dat is toch onbestaanbaar”, vond FNV-bestuurster Ouwehand.

Jan Marijnissen zei het idioot te vinden dat uitgerekend MSD-directeur Hans Kortlever voorzitter is van de stuurgroep die een bedrijfsplan voor het science park gaat opstellen. Marijnssen wist Klitsie te ontfutselen dat het MSD was die bepaald heeft dat er geen personeel in de stuurgroep van het life science park zitting mocht nemen.

“Weet je wat indruk maakt? We moeten een publiciteitscampagne tegen MSD beginnen, de naam Merck door het slijk halen, dat is in Amerika buitengewoon effectief.” Ook deed Marijnissen het voorstel te kijken of het mogelijk is Organon terug te kopen van Merck door bv AKZO, Pensioenfondsen of anderen. “Als we geloven dat het zo’n goed bedrijf is, met dingen in de pijplijn, dan is dat nog niet zo’n stom voorstel. Merck wil er blijkbaar van af, laten wij het proberen terug te kopen.”

Uiteindelijk moet het personeel samen beslissen of ze de strijd echt aanwillen, en de SP zal ze steunen als we worden gevraagd.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen