28-jarige Brit overlijdt aan borstkanker

De jongste Brit ooit bij wie, vier jaar geleden, borstkanker werd vastgesteld, is overleden aan de gevolgen van de ziekte. Nicky Avery was amper 28 jaar. Vóór zijn fatale diagnose in 2006 wist Avery niet eens dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Hij trok dan maar zelf de boer op om de mensheid bewuster te maken van de dodelijke ziekte. Avery moest, net als vele vrouwen met borstkanker, een borstamputatie ondergaan, en chemo- en radiotherapie.

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen en zijn net als vrouwen kunnen mannen ook drager zijn van het BRCA2-gen. Elk jaar krijgen honderden mannen  borstkanker. Borstkanker blijft uiterst zeldzaam in mannen, ook voor mannen is het belangrijk om alert te zijn  op een verdikking of een knobbeltje in de borst en huidveranderingen, zoals rimpels of uitslag.

Uit een onderzoek van 321 gezinnen uit Manchester en Birmingham, bleek dat 16 mannen borstkanker hadden gekregen tussen hun 29ste en 79ste levensjaar. Deze mannen waren allemaal eerstegraadsafstammelingen van een drager van BRCA2. Nog eens acht mannen kregen borstkanker in de tweede graad, zo beschrijft de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Medical Genetics. Uiteindelijk bleken de meeste mannen zelf ook drager van het BRCA2-gen.

Dragers van het gen ontwikkelen in zo’n 7 procent van de gevallen ook borstkanker voor hij 70 jaar wordt.

Mannen hebben een kans van een op duizend kans om borstkanker te ontwikkelen.  Als zij drager zijn van het BRCA2-gen  is de kans wel 90 keer hoger dan bij de gemiddelde man in de populatie, zo meldt professor Gareth Evans van het St Mary’s Hospital in Manchester.

Bron: Echo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen