20 miljoen mexicaanse griep vaccins (H1N1) gaan de vuilnisbak in

0
203

Ondanks waarschuwingen van het NVI en zijn eigen ambtenaren gaf minister Klink toch opdracht de 34 mijoen mexicaanse griep vaccins aan te schaffen. Nederland moet nu 20 miljoen van 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep weggooien. En dat was zeker niet nodig geweest, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Minister Klink negeerde allerlei adviezen. Een blunder die honderden miljoenen euro’s heeft gekost, vertelt Marc van Ranst, viroloog en interministerieel commissaris influenza in Belgie, aan RTL Nieuws. (Inmiddels is deze uitspraak van van Ranst op de site van RTL Nieuws verwijderd.) De minister ging alleen af op het advies van de Gezondheidsraad en een aantal topvirologen. En sloeg het advies van andere wetenschappers, adviseurs en ambtenaren in de wind en gaf opdracht voor de maximale aanschaf. Een verkeerde keuze die veel geld kostte.

Er is in verschillende landen om ons heen verschillend beleid gevoerd m.b.t. de aanschaf van vaccins:

  • In Zweden en Noorwegen is een contract gesloten zoals dat in Nederland ook gebeurd is: voor elke inwoner 2 doses.
  • Engeland heeft in twee contracten twee doses voor alle inwoners besteld (120 miljoen doses).
  • Belgie heeft 1 dosis per inwoner gekocht en twee doses voor kinderen.
  • In Duitsland waren er 2 contracten, elk met de optie van levering van 82 miljoen doses (i.e. 2 doses voor alle inwoners). De federale staten, verantwoordelijk voor de vaccin-aankoop en vaccinatieuitvoering, bestelden in totaal 50 miljoen doses. Later werd dat gereduceerd tot 34 miljoen doses.
  • Minister Klink heeft in een brief aan RTL Nieuws laten weten dat hij bereid is de namen van de groep ‘top-virologen’, op voorwaarde dat de personen daarmee instemmen.

    Bron: RTL Nieuws

    RTL Z zendt van dinsdag 27 juli tot en met vrijdag 30 juli een programma uit over het vaccin tegen de Mexicaanse griep. Dit begint om 11:20 uur op RTL 7 en wordt een paar keer per dag uitgezonden.