RTL Nieuws onthult dat minister Klink geblunderd heeft met de aanschaf van 34 miljoen griepvaccins

Array

Minister Ab Klink van Volksgezondheid kocht vorig jaar onterecht 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
De minister kreeg zelfs vooraf advies van het NVI om veel minder vaccins te kopen. Daarnaast was op moment van aanschaf al bekend dat de meeste vaccins te laat geleverd zouden worden en dus onbruikbaar waren. Maar die adviezen van NVI en zijn eigen ministerie links liggen.

Nederland kocht maar liefst 2 vaccins voor iedere Nederlander, 34 miljoen vaccins in totaal. Maar 20 miljoen vaccins zijn nooit gebruikt en worden binnenkort vernietigd. Het ministerie kocht de vaccins bij Novartis en Glaxo Smith Kline. Beide bedrijven gaven vooraf aan dat ze de vaccins gefaseerd zouden leveren. Verspreid over een aantal maanden.

En het RIVM concludeert dat door de gefaseerd levering de te verwachten beschermende werking zeer gering is. In een verslag van een vergadering van het Nederlands Vaccin Instituut staat: “Het is niet bewezen dat de tweede prik echt nodig is” 1 prik zou dus volstaan. 17 miljoen vaccins zouden genoeg moeten zijn om een grote griepuitbraak in Nederland te voorkomen, bevestigt Miquel Ekkelenkamp, arts microbioloog van de universiteit van Utrecht tegen RTL Nieuws.

Ondanks die waarschuwingen geeft minister Klink toch opdracht de vaccins aan te schaffen. Een blunder die honderden miljoenen euro’s heeft gekost, concludeert Marc van Ranst, viroloog en interministerieel commissaris influenza in Belgie

Bij een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid gaan ook de alarmbellen af. Op de officiele nota om tot aanschaf van de vaccins over te gaan, schrijft de topambtenaar: “Minister, de kans is groot dat we met deze maximale aanschaf te veel kopen. Achteraf zal dit niet uit te leggen zijn als die keuze verkeerd blijkt”, zo laat RTL nieuws vandaag weten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen