Het ministerie VWS noemt de berichtgeving over mexicaanse griep van RTL Nieuws ”onbegrijpelijk en onjuist”, RTL Nieuws past berichtgeving aan.

1
306

Het was al bekend dat overtollige vaccins die niet doorverkocht konden worden, vernietigd zouden worden. Terwijl de vernietiging van de overtollige vaccins is inmiddels begonnen reageert een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en noemde de berichtgeving van RTL Nieuws, “onbegrijpelijk en onjuist”.In totaal zullen 17,8 miljoen vaccins vernietigd omdat de houdbaarheid van de vaccins is verlopen. In plaats van de door RTL Nieuws gemeldde 20 miljoen vaccins. Er liggen nog 2,2 miljoen vaccin in opslag bij het NVI voor nood en deze zijn ook pas eind 2011 verlopen. Daarnaast is volgens de woordvoerder van de minister de berichtgeving van RTL Nieuws inhoudelijk omjuist.

Vandaag heeft RTL nieuws haar bericht op de website aangepast Gisteren nog meldde RTL nieuws dat de Belgische viroloog Marc van Ranst zou hebben gezegd dat Minister Klink allerlei adviezen negeerde en dat het besluit van Klink een blunder wass die honderden miljoenen euro’s heeft gekost. Vandaag  schrijft RTL Nieuws dat de uitspraak niet van de viroloog en interministerieel commissaris influenza in Belgie is en dat zij de uitspraak onterecht aan hem hebben toegeschreven.

De woordvoerder van VWS gaf vandaag aan MedicalFacts uitleg wat er verder nog onjuist door RTL Nieuws is weergeven.  De minister moest in mei/juni 2009 al een besluit nemen over de aan te schaffen vaccins. Hij heeft toen met diverse deskundigen overlegt en heeft uiteindelijk voor het scenario gekozen om voor elke inwoner voor de maximale veiligheid te gaan.  Op het moment dat duidelijk werd dat de meeste vaccins te laat geleverd zouden worden en dus onbruikbaar waren was pas in november – december en de order was al in de zomer bij GSK en Novartis geplaatst. “Je kan niet zomaar contractbreuk plegen, want dan moet je toch nog gewoon betalen”. Dus toen het RIVM concludeerde dat als het vaccin gefaseerd geleverd wordt,  de verwachte beschermende werking zeer gering zou zijn, waren de koopcontracten al gesloten. ook de claim dat een vaccin genoeg was, kon in mei / juni 2009 nog niet worden getrokken. Er kan dus niet gesteld worden dat de minister niet naar adviezen heeft geluisterd. De minister heeft in juni besloten niet af te wachten en een risico te nemen, besloten proactief te handelen en de bevolking maximaal te beschermen. Met ministerie heeft vanochtend besloten alle documenten die betrekking hebben op de besluitvorming en de aankoop van de Mexicaanse griepvaccins op haar website te plaatsen zodat een ieder inzage heeft en een eigen conclusie kan trekken. De minister komt dan ook niet met een officiele reactie op de berichtgeving.

Klink schafte vorig jaar 34 miljoen doses van het vaccin in, maar wegens het milde verloop van de epidemie waren die niet allemaal nodig. Het was al bekend dat overtollige vaccins die niet doorverkocht konden worden, vernietigd zouden worden.

1 REACTIE

Comments are closed.