Structurele korting ziekenhuiskader 2011 van 699 miljoen

Op 29 juni stuurde minister Klink een voorhangbrief naar de Tweede Kamer waarin hij bekend maakte dat hij van plan is de overschrijding van 549 miljoen in 2009 op het ziekenhuiskader, in 2011 volledig te zullen verhalen op de ziekenhuizen. Hier komt een oude taakstelling van 150 miljoen bij, die hij ook aan de instellingen zal doorgeven Dit houdt in dat de instellingen volgend jaar geconfronteerd worden met een structurele korting van 699 miljoen.

WOB-verzoek naar minister
Het bureau van de NVZ heeft minister Klink in een brief laten weten zich niet te herkennen in deze cijfers. Een gedegen onderbouwing van de overschrijding ontbreekt en wat er wel is, komt niet overeen met de inzichten van de NVZ. De minister is dan ook verzocht om een helder overzicht te leveren en in de tussentijd de voorhangprocedure in te trekken.  Er wordt een WOB-verzoek (verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur) naar het ministerie van VWS gestuurd, met als doel alle data die hebben geleid tot de vaststelling van de overschrijding boven water te krijgen.

Verdere actie
Op dit moment wordt gekeken naar de gevolgen van een dergelijke korting op de verschillende ziekenhuizen. Hiervoor zullen mogelijk een aantal instellingen worden benaderd.
Parallel aan dit traject wordt er gelobbyd bij de verschillende politieke fracties in de Tweede Kamer om de gevolgen van deze maatregel kenbaar te maken.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen