Plastisch chirurg Brigitte van der Heijden behaalt Europees handexamen

Array

Plastisch chirurg Brigitte van der Heijden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis slaagde onlangs voor het Europees handexamen. Dit examen wordt afgenomen door examinatoren van de Federation of European Societies for Surgery of the Hand (FESSH).  Bij dit examen wordt gedurende twee dagen de theoretische en praktische kennis op het gebied van de hand- en polschirurgie getoetst. In Nederland hebben slechts enkele plastische chirurgen dit examen gedaan.

De examinatoren van de FESSH zijn ervaren handchirurgen. De voorwaarden om toegelaten te worden tot het examen zijn niet mis. Kandidaten moeten een specialisatie in plastische of orthopedische chirurgie hebben voltooid, operatieve ervaring op verschillende gebieden van de handchirurgie hebben, over microscopische operatieve vaardigheden beschikken en ervaring met reconstructies van grote defecten hebben. Ook aantoonbare wetenschappelijk inspanningen, dat wil zeggen publicaties op het gebied van handchirurgie, zijn een must. Het examen toetst kennis op het gebied van aandoeningen vanaf de schouder tot en met de vingertop.

Handchirurgie

Brigitte van der Heijden is de drijvende kracht achter het Hand- en Polsexpertisecentrum dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met revalidatiecentrum Tolbrug heeft opgezet.  Het streven vanuit de Europese Federatie is om zoveel mogelijk medisch specialisten te stimuleren het examen te doen om zo de handchirurgie op een beter peil te brengen. Van der Heijden: “In steeds meer landen bestaat  behoefte aan erkende handchirurgen gezien de grote consequenties van inadequate behandelingen als gevolg van onwetendheid of onervarenheid. Nog steeds zijn letsels op het gebied van de hand een ondergeschoven kindje, omdat het op het eerste oog niet zo ernstig lijkt. Voor het verder maatschappelijk en beroepsmatig functioneren van patienten hebben hand- en polsklachten echter vaak grote gevolgen.”

Accreditatiesysteem

Mevrouw Van der Heijden is bestuurslid van de  Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie. Deze vereniging wil de komende jaren een accreditatiesysteem opzetten voor chirurgen met betrekking tot de handchirurgie zodat patienten weten waar ze goede zorg kunnen krijgen. Met de toename van de kennis en kunde door superspecialisten zou de zorg op het gebied van de hand sterk verbeterd kunnen worden.  In verschillende Europese landen zijn ontwikkelingen gaande om deze superspecialisten te erkennen onder andere door het Europese Handexamen. In Zweden is men zelfs zo ver dat handchirurgie als eigen specialisme wordt erkend.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Cardiovasculaire Geneeskunde, Endoscopie en Transmurale of ketenzorg.

Recente artikelen