NVZ start WOB procedure tegen ministerie van VWS

Array

De NVZ neemt stelling tegen de korting van € 549 miljoen die minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS) de ziekenhuizen met ingang van 2011 wil opleggen. Volgens de minister hebben ziekenhuizen in 2009 het budgettair kader met dat bedrag overschreden. Niet alleen plaatst de NVZ vraagtekens bij het bedrag, zij vindt ook dat Klink de verantwoordelijkheid te gemakkelijk volledig bij de ziekenhuizen neerlegt en voorbijgaat aan de verantwoordelijkheden van de zorgverzekeraars.

WOB-verzoek
Volgens de NVZ ontbreekt een deugdelijke analyse en een onderbouwing van de overschrijding. ‘Concrete en juiste gegevens op tafel leggen is een chronisch probleem voor VWS’, zegt de NVZ. De organisatie heeft daarom een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om VWS te bewegen alle gegevens bekend te maken die hebben geleid tot vaststelling van de overschrijding.

Voornemen minister
Minister Klink heeft op 21 juni zijn voornemen aangekondigd om de overschrijdingen ter hoogte van € 549 miljoen terug te halen bij ziekenhuizen. De branche was overvallen door deze aankondiging. Het zou ertoe leiden dat de ziekenhuizen volgend jaar geconfronteerd worden met een totale korting van € 699 miljoen, wat overeenkomt met ongeveer 5 procent van de totale ziekenhuisomzet. In dit totale bedrag zit ook een doelmatigheidskorting van € 150 miljoen.

Verantwoordelijkheid zorgverzekeraars
Als aantoonbaar sprake is van overschrijding, dan vindt de NVZ dat de primaire verantwoordelijkheid ligt bij zorgverzekeraars. Ziekenhuizen kunnen worden afgerekend op de kwaliteit van zorg, maar niet op het feit dat zij zorg leveren die zorgverzekeraars bij hen hebben gecontracteerd. Daarom vindt de NVZ dat de minister verzekeraars op hun inkoopverantwoordelijkheid moet aanspreken. Dat is een logisch uitvloeisel van het enkele jaren geleden in werking getreden nieuwe zorgstelsel.

Consequenties
Op het moment dat er inzicht bestaat in een eventuele overschrijding treedt de NVZ graag in gesprek met de minister over eventueel te nemen maatregelen. Maar het rücksichtslos doorvoeren van een extra korting van € 549 miljoen zal voor instellingen verstrekkende gevolgen hebben. Zeker ziekenhuizen met relatief zwakke posities komen door het voorstel bedrijfsmatig zwaar onder druk te staan, waarbij nadelige gevolgen voor de continuïteit van de zorgverlening en de bereikbaarheid niet uit te sluiten zijn. Ook kan het voornemen consequenties hebben voor de werkgelegenheid

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen