GGD begint flyeractie tegen bof

In bepaalde studentensteden komt de bof aanzienlijk meer voor dan in de rest van Nederland. Hierom hebben de GGD’en besloten studenten in die steden voor te lichten over de bof en vaccinatie. Dit gebeurt onder andere in Groningen, Enschede, Nijmegen, Maastricht, Delft, Leiden en Utrecht. Studenten in die steden die onvoldoende beschermd zijn, kunnen hun lokale GGD bellen voor een afspraak.

Onvoldoende bescherming
Bij geen of slechts eenmalige vaccinatie in de jeugdjaren is de bescherming tegen bof niet afdoende. Studenten die voor vaccinatie in aanmerking komen, kunnen hiervoor een afspraak maken met hun GGD. Vooralsnog is niet gekozen voor een landelijke vaccinatiecampagne omdat de verspreiding van het virus momenteel lokaal of regionaal is.

Wat is Bof?
Bof is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Een symptoom is onder andere een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als complicatie van Bof kunnen onder andere een zaadbalontsteking, een hersenvliesontsteking en gehoorverlies optreden. Mensen die de ziekte hebben doorgemaakt zijn daarna immuun voor de ziekte.

Hoe raak je besmet?
Het bofvirus wordt overgedragen door druppeltjes uit neus- en keelholte tijdens het hoesten en niezen. Bof is het meest besmettelijk vanaf 1 tot 2 dagen voor het optreden van de speekselklierzwelling tot 5 dagen daarna. Met name op plaatsen waar grote groepen samenkomen, is er een verhoogde kans op een bofinfectie. Iedereen die niet of onvolledig gevaccineerd is of de ziekte niet heeft doorgemaakt loopt risico om besmet te raken.

Hoe voorkom je dat je besmet raakt?
Zorg dat je volledig gevaccineerd bent. Een volledige vaccinatie bestaat uit 2 prikken met het BMR vaccin (Bof, Mazelen en Rode hond) met een tussentijd van tenminste één maand. Heb je in het verleden één vaccinatie gehad dan heb je nu nog één BMR vaccinatie nodig. Wij raden je aan deze vaccinaties wel te halen om goed beschermd te zijn. Hou om te voorkomen dat je anderen besmet bij hoesten of niezen een papieren zakdoek voor mond en neus.
Meer informatie

Bofpagina op de RIVM site

Sinds 1987 worden kinderen ingeent tegen de ziekte. Maar dat betekent niet automatisch dat ze geen bof meer kunnen krijgen. In extreme gevallen kan de bof hersenvlies- en zaadbalontsteking en doofheid veroorzaken. Het wordt overgedragen via lucht en speeksel, bijvoorbeeld door hoesten, niezen en zoenen. De komende maand start de voorlichtingscampagne van de GGD’s in Groningen, Twente en Nijmegen over de ziekte, nog voor de introductiedagen bij studenten beginnen.

Bron: GGD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen