Prof. Lex Burdorf: Witte asbest wereldwijd verbieden

Array

Prof. Lex Burdorf, asbestdeskundige van het Erasmus MC, steunt een wereldwijd verbod van witte asbest, omdat dit materiaal nog gevaarlijker is dan tot dusver werd aangenomen.

Scheepsbouw
Witte asbest is verboden of beperkt toegestaan in ruim vijftig landen, inclusief die van de Europese Unie. Het materiaal mag nog wel worden gebruikt in China, India, Rusland, Brazilie en veel ontwikkelingslanden. In Nederland mocht asbest tot 1993 worden benut, onder meer bij de scheepsbouw in Rotterdam. Ook daken en rioolbuizen zijn jarenlang van dit mineraal gemaakt.

Wit en blauw
Prof. Lex Burdorf van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC stelt dat witte asbest veel gevaarlijker is dan tot nu toe aangenomen. Hij komt tot die conclusie na bestudering van een reeks epidemiologische studies naar dit onderwerp. Witte asbest ( chrysotiel) is volgens hem even gevaarlijk als blauwe asbest ( crocidoliet) als het gaat om longkanker.

Roep om verbod
In een reportage van de BBC spreekt Burdorf zich uit voor een wereldwijd verbod op witte asbest. Collega’s van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de American Public Health Association en andere organisaties dringen hier ook op aan, net als veel wetenschappers.

Industriele lobby

De BBC heeft, samen met een groep onderzoeksjournalisten, de reportage ‘Inside the global asbestos trade’ geproduceerd. Na onderzoek op vier continenten concluderen de reporters dat er een machtige lobby voor asbest bestaat. Een netwerk van industriele belangengroepen spendeert jaarlijks miljoenen dollars om een verbod tegen te gaan, bericht de BBC.

Getrainde afweercellen

Kanker als gevolg van ingeademde asbestvezels is niet te genezen. Wel kan het leven met enkele maanden worden verlengd door middel van operaties en chemokuren. Deze ingrepen zijn bijzonder zwaar. De afdeling Longziekten van het Erasmus MC werkt sinds enige tijd aan een therapie waarbij de afweercellen van de patient worden getraind. De afweercellen leren de tumorcellen als vreemd herkennen, iets wat ze normaal gesproken niet kunnen. Deze behandeling is nog experimenteel en wordt op dit moment niet toegepast in ziekenhuizen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen