Verdwijnt met ‘Diosynth’ ook de nieuwe “Cashcow” Saphris / SYCREST (asenapine) uit Oss?

Medio augustus 2009 werd bekend dat een in ontwikkeld nieuw medicijn tegen schizofrenie en manische depressie door de Amerikaanse toelatingsautoriteit was goedgekeurd. De trots van Oss. Het personeel was blij dat ‘hun’ medicijn (stofnaam asenapine) ook in Oss gemaakt gaat worden. Dat moest gaan gebeuren bij wat vroeger Diosynth heette. Nu MSD de fabriek of onderdelen van de fabriek in de verkoop lijkt te hebben gezet,  is tevens de vraag of Asenapine nog steeds in Oss zal worden gemaakt.

Saphris, zoals het nieuwe medicijn op de Amerikaanse markt gaat heten, is de grote belofte in de pijplijn van Organon. Een medicijn tegen schizofrenie en manische depressiviteit kent een enorme gebruikersmarkt. Asenapine zal de nieuwe kaskraker gaan worden, met minimaal een miljard omzet per jaar.  De ontwikkelingskosten van het medicijn waren van ruim een miljard overstijgen. Asenapine zal een belangrijke bron van inkomsten voor MSD gaan worden. Het patent loopt vooralsnog tot 2015, maar kan nog verlengd worden. De aanvraag voor goedkeuring van asenapine voor Europa loopt nog.

Asenapine, een medicijn tegen schizofrenie en manische depressie door de Amerikaanse toelatingsautoriteit. Het is zeer snel werkend medicijn dat sublinguaal wordt toegediend, is inmiddels goedgekeurd en zou in Oss worden geproduceerd door het vroeger Diosynth. De in Oss gefabriceerde actieve ingredienten, die gaan vervolgens naar het Engels bedrijf Catalent die het medicijn tot een tablet verwerkt en vervolgens worden die tabletten ingepakt in Swords, Ierland; ook een van oorsprong Organon-fabriek. Of dit nu op losse schroeven komt is niet bekend. MSD kon nog niet reageren en gaf aan dat het nu nog te vroeg is om daar antwoord op de kunnen geven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen