Gastcollege tijdens Lowlands University

Twee Utrechtse wetenschappers geven gastcollege tijdens Lowlands University
Hoogleraar neurowetenschappen Marian Joels en emeritus-hoogleraar ethologie en socio-ecologie Jan van Hooff van de Universiteit Utrecht geven een gastcollege op Lowlands 2010. Joels gaat in op wat stress doet met je hersenen en Van Hooff richt zich op aangepaste apen.

Marian Joels (1956) is hoogleraar Neurowetenschappen en verbonden aan het UMC Utrecht. Zij doet onderzoek naar stress en kijkt wat stress doet met de hersenen. Ze kijkt vooral wat voor invloed stress heeft op het leergedrag en het nemen van beslissingen. Joels heeft twee populair wetenschappelijke boeken geschreven ‘Een zeepaardje in je hoofd’ en haar zeer recente werk ‘Meisjes zijn niet bèta-dom’. Joels staat geboekt voor zondag 22 augustus om 12.15 uur.

Jan van Hooff (1936)  groeide als ‘ zoon van’  op in de dierentuin van Arnhem Burgers’  Zoo. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek deed naar het sociale gedrag van primaten. Hij ondervond dat niet de sterkste maar de meest aangepaste aap het beste overleeft. Van Hooff – inmiddels gepensioneerd – gaat onder meer in op de vraag hoe apen zich aanpassen. Van Hooff sluit Lowlands University met zijn gastcollege op zondag om 13.45 uur.

Voor de zesde keer opent Lowlands University haar deuren. De colleges van drie kwartier worden georganiseerd door Coolpolitics, Lowlands en Willem van Zeeland Producties en trekken elke editie weer vele festivalgangers. De line up van dit jaar bestaat naast de Utrechters uit de wetenschappers Peter Paul Verbeek, Eric Postma, Louise Fresco, en de Zuid-Afrikaanse fotograaf en documentairemaker Greg Marinovich.

Bron: DUB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen