Wat kan er gebeuren nu de RvC van MSD Oss niet akkoord is met de ontslagen bij voormalig Organon?

0
197

De Raad van Commissarissen heeft een veto uitgesproken over het geplande massaontslag bij MSD. Maar wat gaat er nu gebeuren? De Raad van Commissarissen wil niet dat het Amerikaanse moederbedrijf 2175 werknemers van het voormalige Organon ontslaat.

Volgens de wet in Nederland moet de RvC toestemming geven voor dat besluit. Dat heeft de raad nooit gedaan. De raad is zelfs compleet buiten de besluitvorming gelaten, aldus advocaat Peter Wakkie, adviseur van de raad. De Raad van Commissarissen is geen verlengstuk van de aandeelhouder. Ze heeft een eigen verantwoordelijkheid.

MSD kan naar de rechter stappen en de beslissing van de raad betwisten. De rechter zal het besluit ‘marginaal toetsen’. Dat betekent dat de rechter bekijkt of de RvC de beslissing in redelijkheid heeft genomen. Ik verwacht van die weg niet veel goeds voor MSD omdat vooral de grond waarom de ontslagen noodzakelijk zou zijn is flinterdun. Eind dit jaar kocht MSD om uit te breiden. Nu stelt Merck dat het onderzoek uitbesteden en daarnaast stelt men dat ze onderzoeksfaciliteiten over heeft. Het is dus wat krom als men eerst een bedrijf met veel onderzoeksfaciliteiten koopt om vervolgens te besluiten dat die overbodig zou zijn en je onderzoeksfaciliteiten liever extern wil inkopen.

En de recente kwartaalcijfers van MSD waren erg gunstig. Diverse insiders melden zelfs dat MSD de kosten van de koop van Organon er binnen een jaar uit heeft. En dan heeft het bedrijf nieuwe “Cashcow”bij  Saphris / SYCREST (asenapine) die jaarlijks een miljard aan omzet zal gaan opleveren. Een product uit de “onderzoeks keuken” van Organon. Merck lijkt het verlies aan inkomsten uit aflopende patenten op medicijnen en aankoop van SP al in 2012 volledig te kunnen compenseren met vier nieuwe blockbusters, waar er twee uit het Osse Organon afkomstig zijn.

Ook MSD had kunnen voorzien dat met de overname van Schering-Plough/Organon de onderzoeksfaciliteiten zouden uitbreiden. Medewerkers geven de laatste tijd aan dat ze steeds nieuwe targets krijgen opgelegd. Er moet meer, sneller en in minder tijd onderzocht worden en geproduceerd worden. Targets die niet haalbaar zijn. Zeker niet als je weet dat  450 topmanagers in Oss kort na overname al zijn ontslagen. Alleen al het verlies van directeur Rob Prins is een zware slag en dat heeft een negatief effect op de hervormingsmogelijkheden van de organisatie. En zijn niet gunstig voor de kwaliteit van onderzoek en productie. Organon heeft de afgelopen 80 jaar bewezen een goede balans te hebben, die leidt tot een economisch gezonde onderneming die ook in staat is nieuwe innovatieve producten te ontwikkelen die goed in de markt liggen.

Het argument dat het klimaat van industriepolitiek niet sterk is in niet anders dan een paar jaar geleden. En MSD heeft in Haarlem al jaren een vestiging dus ook dat is niet een nieuw argument die deze ontslagen zou kunnen rechtvaardigen.

Dan blijven er geen argumenten over die het bedrijf heeft om de ontslagen in Oss te rechtvaardigen.