Ketamine werkt snel tegen depressie

Array

Een dosis intraveneuze ketamine zorgt voor snelle verlichting van depressieve symptomen bij patienten met een therapieresistente bipolaire stoornis, volgens onderzoekers in Archives of General Psychiatry.

Het kleine onderzoek telde 18 deelnemers met een bipolaire stoornis, die onvoldoende reageerden op lithium of valproaat. Ze kregen daarom intraveneus 0,5 mg/kg ketamine toegediend of een placebo, twee weken later wisselde dat. Binnen 40 minuten namen de depressieve symptomen met bijna de helft af, een effect dat tot drie dagen nadien meetbaar was. Nadelen waren er ook, één deelnemer ontwikkelde manische symptomen en verder werden dissociatieve symptomen gezien. En niet iedereen maakte het onderzoek af, vijf deelnemers vielen af.

De huidige therapieen bij bipolaire stoornis, zoals antipsychotica, lithium, anti-epileptica of antidepressiva, werken niet bij iedereen. Het effect laat daarbij te lang op zich wachten, meestal langer dan een week, met alle risico’s van dien, zoals suïcide. Er klonken al eerder positieve geluiden over de snelle antidepressieve werking van ketamine, deze ‘proof of concept’-studie laat voor het eerst zien dat een enkele toediening helpt, aldus de auteurs. Meer onderzoek naar de NMDA-receptor bij deze patientengroep is daarom zinvol.
Ketamine wordt ook gebruikt als genotmiddel.

Bron: Medisch Contact/Heleen Croonen

Het hele artikel in Archives of General Psychiatry is hier te lezen:
http://pubs.ama-assn.org/media/controlled/archpsyc/pdf/793.pdf

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen