250ste cochleaire implantatie in Erasmus MC

Array

Cochleaire implantatie is een behandeling die ervoor zorgt dat zeer slechthorende of dove patienten weer geluiden horen en gesprekken kunnen volgen. Op maandag 2 augustus vond in het Erasmus MC de 250ste behandeling plaats met deze spectaculaire techniek.

Slakkenhuis
Tien jaar geleden is het Erasmus MC begonnen met de behandeling waarbij een implantaat in het slakkenhuis van dove of slechthorende patienten wordt geplaatst. Het Erasmus MC verricht vijftig tot zestig implantaties per jaar bij volwassenen en kinderen.

Herhalen
Voor de operatieve behandeling neemt de kno-arts een test af waarbij eenlettergrepige woorden zoals ‘vis’ en ‘dam’ worden voorgelezen. De patient zit op twee meter afstand en herhaalt deze woorden zonder te liplezen. Minder dan 60% van de patienten zegt de woorden goed na. Na de operatie stijgt dat aantal naar ruim 80% en soms zelfs 100%.

Schrijvend
Mick Metselaar, kno-arts, noemt de resultaten van het cochleair implantaat (CI) ‘spectaculair’. “Als een patient voor de operatie op spreekuur komt, communiceren we meestal schrijvend via het beeldscherm. Dankzij het implantaat kan ik met dezelfde patient na de operatie gewoon een gesprek voeren. Patienten die zeer slechthorend waren, zijn met deze behandeling niet meer afhankelijk van liplezen.”

Liedjes
Max de Reus (17) is de 250e patient die in het Erasmus MC een cochleair implantaat krijgt. Hij hoort wel geluiden, maar heeft moeite met het onderscheiden van de geluiden en woorden. De Reus hoopt door het CI beter met mensen te communiceren, de tekst van liedjes te verstaan en een telefoongesprek te voeren.
Een half uur nadat het implantaat in werking is gesteld, voelt hij iets vreemds. “Ik denk dat m’n hersenen in de war zijn”, vertelt hij. “Het is waarschijnlijk geluid dat ik hoor, maar ik ervaar het meer als een gevoel.” Metselaar legt uit dat Max’ hersenen de nieuwe geluiden nog niet herkennen. “Daarvoor start Max met logopedie zodat hij kan leren omgaan met de geluiden die hij nu hoort.”

Team
worden uitgevoerd door een team dat is opgebouwd uit een kno-arts, audioloog, logopedist, psycholoog en maatschappelijk werker.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen