De bof: een nieuwe hype?

0
2872

Ik heb vroeger de bof gehad. Je kent dat wel. Dikke wang, theedoek rond je hoofd met een knoop bovenop en je zwaaide vanachter het raam naar je vriendjes.

Eerst werden alleen jongens ingeent tegen de bof (en meisjes tegen de Rode Hond), later moest het virus Nederland uit en werd de totale jeugd gevaccineerd.

Ik heb in mijn studietijd nog eens een verhandeling geschreven over vaccinaties. Mazelen prima: encefalitis was een reeel gevaar. Misschien was mijn mening mede ingegeven door het feit dat mijn moeder daarvoor als kind in het ziekenhuis opgenomen was geweest.  Bof en Rode Hond voor de doelgroepen in de pre-puberteit (jongens ivm gevaar op ontsteking van de testikels en onvruchtbaarheid en meisjes voor Rode Hond ivm het gevaar op aangeboren afwijkingen bij de kinderen, indachtig prinses Christina), zo kon je nog eigen afweerstoffen maken als je voor de vaccinatie de ziekte kreeg..

De tijden zijn veranderd. Je mag niet meer ziek worden (gelukkig mag je de waterpokken nog gewoon krijgen). De inentingen van studenten zijn daar weer een voorbeeld van (hebben we niet geleerd van de Mexicaanse Griep?).  Is uitgezocht waarom studenten weer massaal de bof krijgen?  Werkt het vaccin slechts een beperkt aantal jaren? Is het vaccin misschien niet meer effectief (analoog aan het kinkhoest vaccin) en moet er een nieuw vaccin ontwikkeld worden? Gevaccineerde studenten krijgen nog steeds de bof. Reden?

Tal van vragen dus nog.  Waarom deze overhaaste vaccinatieronde? Om lastige vragen te vermijden? Hopelijk zal de tijd leren wat wijsheid is.