Geneesmiddelen indelen op basis van chemische structuur

Array

Geneesmiddelen worden vaak ingedeeld in groepen op basis van hun toepassing, zoals bloeddruk- en cholesterolverlagers, antidepressiva of antibiotica. Toch zijn er ook andere indelingen mogelijk, namelijk op chemische structuur of op de mate van binding aan receptoren in het lichaam. Marianne Verdel ging in haar promotieonderzoek na of deze indelingen nuttig zijn bij het onderzoek naar geneesmiddelveiligheid.

Verdel gebruikte bijvoorbeeld indelingen op de aanwezigheid van fluoratomen in geneesmiddelmoleculen en de mate van binding door geneesmiddelen, zoals antidepressiva en antipsychotica, aan serotoninereceptoren. Het voordeel van de indeling op basis van moleculaire kenmerken is dat kan worden onderzocht wat de onderliggende mechanismen zijn waardoor een bepaald geneesmiddel een bijwerking geeft. Kennis van chemische kenmerken en biologische effecten van geneesmiddelen zijn belangrijk bij het ontwikkelen van geneesmiddelen en bij het toelaten van geneesmiddelen op de markt. Verder is het voor artsen en apothekers nuttig bij de begeleiding van individuele patienten. Bij het optreden van bijwerkingen kan de relatie worden gelegd tussen structuur en activiteit van een geneesmiddel. Deze mogelijke relatie dient dan te worden gemeld aan een bijwerkingencentrum waar alle gemelde bijwerkingen van geneesmiddelen worden onderzocht en de veiligheid van geneesmiddelen kan worden bewaakt.

29-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marianne Verdel, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Mechanism-based drug exposure classification in pharmacoepidemiological studies
Promotor 1: Prof. dr. H.G.M. Leufkens
Promotor 2: Prof. dr. A.C.G. Egberts
Copromotor 1: Dr. P.C. Souverein

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen