Hoog risico op zelfdoding na misbruik in jeugd

0
465

Mensen die in hun jeugd fysiek mishandeld of seksueel misbruikt zijn, doen aanzienlijk vaker een zelfmoordpoging dan leeftijdgenoten met een minder problematisch verleden. Dat blijkt uit een onderzoek in 21 westerse en niet-westerse landen, zo meldt Psy.
Mensen die in hun jeugd mishandeld of misbruikt zijn, hebben een driemaal zo groot risico om suïcidaal te worden als fortuinlijker leeftijdgenoten. Bij seksueel misbruikte kinderen is het risico op een zelfmoordpoging tussen het vierde en het twaalfde jaar zelfs tienmaal zo groot als bij niet-misbruikte leeftijdgenoten. Naarmate de kinderen opgroeien, wordt dat risico geleidelijk kleiner.

Scheiding
Het risico op zelfdoding is groter als de betrokkenen in hun jeugd ook andere trauma’s hebben opgelopen, bijvoorbeeld door de scheiding van hun ouders of langdurige ziekte. Een en ander blijkt uit de antwoorden van 55.299 deelnemers aan de World Mental Health Survey. Het Nederlandse deel van de studie werd uitgevoerd door Ron De Graaf (Trimbos-instituut) en zijn collega-onderzoekers.

Aanleiding voor de studie, zo meldt Psy, was de behoefte om meer zicht te krijgen op de risicofactoren voor zelfmoordpogingen en gedachten daaraan. De resultaten zijn dan ook vooral van belang in het kader van preventie. De resultaten van het onderzoek zijn in juli gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry.

Vorig artikelOnderzoekers ontdekken nieuwe behandelmogelijkheden tegen atherosclerose
Volgend artikelLange-termijn complicaties van een HIV-infectie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.