Bijkomende kosten ziekenhuisverblijf moeten duidelijker

Array

De Consumentenbond pleit voor reele en duidelijke tarieven als het gaat om bijkomende kosten van een ziekenhuisverblijf, die vooraf bekend moeten zijn. De bond onderzocht wat patienten gedurende hun verblijf betalen voor het gebruik van internet, televisie en telefoon. Hieruit blijkt dat de kosten per ziekenhuis enorm uiteenlopen.

Ziekenhuizen doen hun best om allerlei voorzieningen aan te bieden. Opvallend hierbij is dat prijzen die hiervoor worden berekend behoorlijk verschillen per ziekenhuis. Er zijn locaties waar het gebruik van telefoon, televisie en internet rechtstreeks verrekend wordt met de zorgverzekeraar. Maar patienten bij de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo van Ziekenhuisgroep Twente kunnen geconfronteerd worden met een rekening van bijna EUR42 per week bij twee weken ziekenhuisopname. Voor dit bedrag kunnen ze televisie kijken en bellen naar vaste nummers in Nederland. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zouden afspraken moeten maken om dit soort basisvoorzieningen in de verpleegkosten op te nemen, zodat ze vergoed worden’.

Parkeren
Ook parkeren kan duur uitvallen, patienten of bezoekers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam betalen bijvoorbeeld € 6,- voor anderhalf uur. Er zijn ziekenhuizen die hun patienten tegemoet komen in de parkeerkosten, maar deze coulanceregelingen zijn niet altijd bekend bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen