Eén week vakantie effectiever dan twee weken

Meer mensen zijn efficienter na één week vakantie dan na twee weken. Minder dan een derde van de Nederlanders is productiever na vakantie.

Een week vakantie is effectiever dan twee weken, zo blijkt uit onderzoek van HP.  Meer mensen zijn efficienter na één week vakantie (66 procent) dan na twee weken (63 procent). Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat minder dan een derde (29 procent) van de Nederlanders productiever terugkomt van vakantie. Het verschil met andere landen is opvallend: 40 procent van onze Duitse buren zegt productiever terug te komen. Vooral Turken komen als herboren terug: 63 procent van de Turken geeft aan na vakantie gemotiveerder aan de slag te gaan.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van HP onder 1674 professionals in 12 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is onderdeel van HP’s ‘LaserJet Pays You Back’-campagne, waarvoor HP de toegevoegde waarde onderzoekt van alledaagse dingen in het bedrijfsleven.

Strandvakanties zorgen voor productiefste medewerkers
Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat medewerkers productiever zijn na een strandvakantie drie keer zo groot is dan bij een stedentrip of educatieve vakantie.

Dr. Michael Bashshur, organisatiepsycholoog: “Iedereen heeft baat bij vakantie. Dit maakt het des te opvallender dat vakanties bijna nooit geassocieerd worden met de resultaten van een organisatie. Vakanties helpen om depressies te verminderen en stress te vermijden. Hierdoor zijn werknemers uiteindelijk productiever bij terugkomst,” aldus Bashshur.

Zeven tips om ontspannen weg te gaan (en dat te blijven):

  • Maak een duidelijke overdracht zodat collega’s weten wat ze tijdens jouw afwezigheid van je moeten overnemen en je met een gerust hart op pad gaat.
  • Archiveer nieuwe e-mails automatisch met labels als ‘belangrijk’ en ‘minder belangrijk’ zodat je bij terugkeer direct overzicht hebt.
  • Laat je belangrijkste contacten weten dat je op vakantie bent.
  • Probeer tijdens je vakantie zo min mogelijk contact te hebben met kantoor. Als het echt moet, check je mail dan één keer per dag op een vast moment.
  • Leg je mobiele telefoon uit het zicht, zodat je je volledig kunt richten op je familie of vrienden.
  • Krijg je op vakantie belangrijke voicemails of e-mails, vraag dan eerst of een van je collega’s ze kan beantwoorden.
  • Terug van vakantie? Ga dan niet eerst al je mails lezen; het is efficienter om eerst in een teamoverleg om bij te praten met collega’s.                                                                                                 Bron: Hewlett-Packard Nederland B.V.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen