Specialisten en tandartsen dreigen NZa met rechtszaak

De medisch specialisten, tandartsen en orthodontisten slepen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) binnenkort voor de rechter. Ze willen dat de NZa de tariefkortingen tot 34 procent intrekt. De Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Tandheelkunde (NMT) hebben dit laten weten. Ze vinden de tariefkortingen die de NZa hen oplegt fors, oneerlijk en zwak onderbouwd. Dit meldt het NRC.

Vorige week besloot de NZa de tarieven van tandartsen en orthodontisten met 34 procent te verlagen. Directeur René Noverraz van de NMT zegt dat de NZa haar tarief heeft bepaald op basis van één type praktijk. De zorgautoriteit rekent ook onder andere de tonnen investeringen in een nieuwe praktijk niet mee. De NZa vindt dat de tandartsen en orthodontisten teveel verdienen.

Volgende week maakt de NZa de kortingen bekend op de inkomens van specialisten. Uit voorlopige interne berekeningen blijkt dat per 1 januari 2011 bijna alle specialisten tot 23 procent van hun inkomen in moeten leveren. Door een fout in het vergoedingssysteem verdiende een deel van de specialisten jaren teveel, maar de NZa wil dat vrijwel alle specialisten in 2011 inkomen inleveren, in totaal 512 miljoen euro. Als de NZa vasthoudt aan de voorlopige berekeningen, wat de verwachting is, dan stapt de Orde van Medisch Specialisten naar de rechter.

Veel groepen zorgverleners hebben de laatste tijd rechtszaken tegen de NZa aangespannen. Sinds vorig jaar waren dat onder meer de apothekersvereniging, vijf ziekenhuizen, ambulancepersoneel, vier GGZ-instellingen en enkele ouderencentra. Specialisten en orthodontisten hadden al eerder geprocedeerd tegen de NZa.

Afgelopen week verloor de NZa een rechtszaak tegen twee psychiatrische verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten. De NZa heeft op grond van het vonnis besloten dit tarief op drie punten te veranderen. Meestal betwisten de zorgverleners die naar de rechter gaan de rekenmethode van de NZa.
(Bron: NRC)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen