NWO-subsidie voor negen UM-onderzoekers

Array

NWO maakte een deel van de Veni-subsidies voor 2010 bekend: 114 onderzoekers krijgen Veni-subsidies in de eerste ronde. Maar liefst negen subsidies werden toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Dit aantal ligt fors hoger dan voorgaande jaren. Alleen in 2007 werd dit geevenaard.De meeste Maastrichtse Veni-laureaten (vijf in totaal) komen uit de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Het gaat om Rik Crutzen, Liesbeth van Osch, Judith Sluimer, Johan Jocken en Vera Schrauwen-Hinderling. Marisol Voncken en Jill Lobbestael werken allebei aan de Faculty of Psychology and Neuroscience en Caroline Goukens en Nils Kok zijn afkomstig van de School of Business and Economics.
In de zogeheten gebiedsfase beoordeelt NWO de aanvragen binnen de NWO-vakgebieden. In deze fase verdeelt NWO circa twee derde van de beschikbare plaatsen. De tweede selectiefase, de zogenaamde domeinfase waarin ook over de grenzen van gebieden heen gekeken wordt, volgt in oktober van dit jaar.

In totaal dienden 982 onderzoekers een voorstel in. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie van 250.000 euro drie jaar lang aan de slag om hun ideeen verder te ontwikkelen.

Rik Crutzen gaat met zijn Veni-subsidie onderzoek doen naar de verbetering van de effectiviteit van gezondheidsinterventies via internet. Liesbeth van Osch gaat onderzoeken of mensen hun goede voornemens makkelijker omzetten in gezond gedrag door gebruik te maken van bepaalde planningsstrategieen. Judith Sluimer gaat het preventief effect van verhoging van de zuurstofspanning in bloedvaten bestuderen bij aderverkalking. Johan Jocken onderzoekt of de eiwitbalans verstoord is bij mensen met overgewicht en aanleg voor suikerziekte. Vera Schrauwen-Hinderling gaat de energiestofwisseling in de lever volgen met niet-invasieve beeldvormingstechnieken, om te achterhalen of een verlaagd metabolisme leververvetting veroorzaakt. Marisol Voncken gaat de relatie tussen sociale binding en sociale angst bestuderen onder invloed van het hormoon oxytocine. Jill Lobbestael bouwt voort op eerder onderzoek waarin zij aantoonde dat lichamelijke reacties tijdens woede-aanvallen uitblijven bij patienten met antisociale persoonlijkheidsstoornis (`hot mind’ versus `cold body’).

Caroline Goukens gaat onderzoeken of meer keuzeaanbod in supermarkten daadwerkelijk leidt tot bewustere aankoop van bepaalde producten, met name op het gebied van gezonde voeding. Nils Kok zal de rol van energieverbruik bij aankoop en gebruik van gebouwen gaan onderzoeken, door na te gaan of het loont om gebouwen energiezuiniger te maken en energielabels het bewustzijn bevorderen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen